Vinilinė grindų danga


Sveiki žemės gyventojai,

seniai berašiau, visai apleidau blogą, visą laiką buvau užsikasęs su garažo statybom, nors samdžiau ir darbininkus vis tiek darbo buvo iki kaklo, praktiškai antrą namą pastatyti, tikrai negalvojau, kad garažo statybos pareikalaus tiek daug laiko ir pastangų…

O dabar norėčiau prisiminti ir pakalbėti apie grindų dangos pasirinkimą ir vinilinės dangos klojimą. Kadangi pas mus visur yra šildomos grindys norėjosi, kad šilumos perdavimas iš betono į grindų paviršių būtų kuo efektyvesnis todėl iš pradžių galvojome apie plyteles. Pradėjus po truputi žiūrinėtis paaiškėjo, kad viskas kas gražu prasideda nuo 100Lt/m2 dar vienas plytelių minusas tai, kad jos šaltos ir kietos ir dar kartais būna slidžios bet yra patvarios, puikiai perduoda šilumą ir yra ilgaamžės. Po to buvo aktyviai domimasi natūralia mediena. Kaip žinia šildomoms grindims netinka Bukas ir Klevas visas kitas medienos rūšis galima naudoti, na gal dar išskyrus puikųjį bambuką. Žinoma norint pagerinti šilumos perdavimą kuris ir taip nėra optimalus parketlentes reiktų klijuoti, kainos nėra didelės o vaizdas natūralus ir gražus tik vat pas mus viskas yra 1 a o dar planuojant, kad kažkada bėgios keturkojis bei atsižvelgiant į draugų patirtį nusprendėm paieškokit kažko tvirtesnio. Laminatą daug nesvarstę atmetėm, pabijojom dėl drėgmės ir  pigaus vaizdelio. O po to netikėtai vaikštant po Domus galeriją aptikom vanilinę dangą, pradėjom gilintis, pasirodo kad ja daug kas prekiauja ir kainos tuo metu buvo maždaug nuo 35 iki 100lt/m2 ir žinoma daugiau. Danga gali būti klijuojama arba dedama kaip laminatas, nebijo drėgmes, yra labai atspari ir labai gerai imituoja medienos raštą ir net tekstūrą.

Trūkumai  Privalumai 
Plytelės
  • Deidelė kaina gražių plytelių.
  • Šaltas ir kietas paviršius.

 

  • Labai atsparios ir ilgaamžes.
  • Nebijo drėgmės.
  • Puikus šilumos laidumas
Parketas
  • Neatsparus smūgiams bei braižymuisi (galima atnaujinti).
  • Mažas šilumos laidumas

 

  • Natūralus labai geras vaizdas
Laminatas

 

  • Pigus vaizdas*
  • Bijo drėgmės
  • Atsparus
  • Geras šilumos laidumas
Vinilas
  • Imitacija, ne svajonių vaizdas.
  • Reikalauja specialaus pagrindo paruošimo.
  • Puikus šilumos laidumas.
  • Nebijo drėgmės (galima kloti vonioje).
  • Labai atsparios dėvėjimuisi.
  • Saugios

 

Taigi prasidėjo vinilinės dangos paieškų maratonas, aplankėm dešimtis parduotuvių po kelis kartus, šokinėjom nuo vieno prie kito, pasirinkimas toks, kad akys raibsta bet niekas prie širdies nelimpa. Dažniausiai visi gamintojai siūlo kelias dangos atsparumo klases ir montavimo rūšis (ritininė danga, klijuojamos lentelės arba sujungiamos lentelės kaip laminatas). Ritininės dangos (linoliaumas) dažniausiai naudojamos pramoninėms patalpoms, kavinėms, parduotuvėms, jos pakankamai gerai atrodo, bet ne taip gražiai kaip sudėtos ar suklijuotos iš lentučių.

Vinilinių dangų įvairovė:

Galiausiai aptikom tokias Moduleo  LUXURY VINYL FLOORING. Jos būna klijuojamos ir sujungimos kaip laminatas “Click”, taip pat skiriasi apsauginio sluoksnio storio kuris nulemia dėvėjimosi atsparumą. Mes pasirinkom klijuojamas Classic Oak 24837 iš Select linijos 163mmx988mm. Labai dvejojom dėl šių ir labai panašių ir daug pigesnių Čekiškų Fatra Thermofix bet raštai Moduleo mums labiau patiko.

Moduleo atvyko:

 

 

moduleo

Tos pačios vinilinės dangos atsparumo klasės

 

Įrengimas

Sekantis žingsnis grindų įrengimas. Meistrų kontaktus gavau iš pardavėjų bet jie dirba nepriklausomai, ir įrenginėja bet kokias vinilines grindis. Įrengiant vinilinę danga yra būtina paruošti labai lygų pagrindą, kadangi lentelės yra ~2mm storio bet koks nelygumas ar akmenukas po to gali iššokti. Geriausias būdas tai padaryti yra lieti išlyginamają sluoksnį, antras pigesnis varijantas kūrį mes pasirinkom yra glaistyti grindis specialiu glaistu ir po to nušlifuoti. ~100m2 grindų įrengimas užtruko kelias dienas. Dar labai svarbu pasirinkti tinkamus ir nekenksmingus klijus. Mano meistrai netaupė nei ant savo nei mano sveikatos todėl naudojo gerus, nekenksmingus aplinkai klijus, kurie iš esmės neturi jokio kvapo ir tirpiklių.

Darbu likau patenkintus išskyrus kelis niuansus:

  • Grindys nebuvo lygios ir glaistas jų neišlygino, akimi nesimato, bet kai pasistatė baldai, kai kur matosi kad grindys nėra lygios ir baldai nestabiliai stovi.
  • Kraštuose prie sienų pagailėjo kruopštumo, kai kur buvo paliktos neprilipusios lentelės, šiek tiek pakilęs pagrindas prie pat sienos, dėl to gali kilti problemų dedant grindjuostes.

Rezultatas

Kaina

Grindų danga – 6640Lt/100m2

Įrengimas

  1. Pagrindo glastymas 10lt/m2
  2. Klijavimas 15lt/m2
  3. Medžiagos 7lt/m2
  4. Klijai 3lt/m2

Viso už įrengimą 3500lt/100m2

Viso: 10140lt arba 2936€ kainos 2014 vasara.

 

Išvados ir patarimai

Nors danga labia praktiška, ir turbūt iš parketo po visų apdailos darbų būtų nieko nelikę  bet man trūksta natūralumo, nėra tos tikros parketo dvasios ir šiltumo. Grindys pakankamai vėsios ir kietos, praktiškai betonas bet kadangi mėgstu vaikščioti su tapkėm didelio minuso tame nematau. Kitą kartą būtinai liečiau išlyginamąjį sluoksnį, nors glaistant nelygumų ir nesimato, kaina 100m2 padidėja ~300-400€. Taip pat pagalvočiau apie plytelių imitaciją.

 

 

Apie Mantas
Friendly, honest, smart.

19 Responses to Vinilinė grindų danga

  1. namukas says:

    Privalumai ir Trūkumai – stulpelius supainiojai 🙂
    Kas turi vaikų ir gyvūnų tai yra praktiška. Tokia danga sudėta pas mano giminaitį, jie ja labai patenkinti nes turi mažų vaikų kurie dūksta kaip pašėlę :). Vinilinės grindys nebijo vandens, jei ką išlieji nebaisu, atsparios braižymams arba jų nesimato. Bet natūralus medis man teikia daugiau jaukumo..

    Patinka

  2. Ignas says:

    O ir nežinojau tokios…
    Visgi manau, kad tai marketinginis triukas – tai tas pats ‘laminatas’, tik daugiau dervų/klijų įdėta.
    Nes koks 32 klasės laminatas labai panašus į aprašytą vinilinę: labai atsparus, vandens nebijo. Ties mano katės indeliu visad bala ant laminato. 5 metus. Jokių požymių. O ten kur radiatorius varva, tai jau negražu, aišku, nes vanduo jau iš apačios laminatą mirko. Bet tai ne ‘bijo’ drėgmės, o ‘netinkamas drėgnose patalpose’. Tai žmonės bijo laminatą šlapiu skuduru valyti taip prigasdinti 😉
    Beje, pas laminatą ir vinilinę danga, spėju, ta pati. Tad vaizdo pigumas irgi tas pats – visokių raštų rasi.

    Patinka

    • Mantas says:

      Ignai,
      pasidomėkit labiau, vinilas nieko bendra su laminatu neturi, tai labiau panašu į linoliauma bet pamatinė medžiaga yra polyvinyl chloride – (PVC) suarmuota stiklo audiniu ir padengta Poliuretanu iš viršaus PU, ši danga visiškai nebijo vandens, joje nėra jokių dervų ir ji visiškai nekenksminga. Dėl vaizdo gal aš ir perdėjau, būna ir gražaus laminato, tik neteko matyti klijuojamo, o klojamas kiek teko vaikščioti tai girgžda.

      Patinka

  3. statausodyba says:

    Greičiausiai “parketas“ tai turite omeny “parketlentė“. Dėl to minimo trūkumo, jog mažas šilumos laidumas: deda tą parketlentę ant šildomų grindų ir vargo nemato. Taip, laidumas mažesnis nei plytelės, bet turbūt tai neišsiverčia į reikšmingus finansinius skirtumus šildymo sezonu. Mano pažįstami ne tai kad parketlentę – jie masyvą susidėjo ant šildimų grindų – atsidžiaugti negali sprendimu, net pro masyvą šiluma praeina, namuose šilta – pati tikrinau 🙂 Beje, iš netinkančių šildomom grindim parketlenčių medienos rūšių yra ir vyšnia. Vienas niuansas dėl šildomų grindų, kurį atradau visai neseniai – šildomos grindys NĖRA šiltos. Dėl tos priežasties patarčiau naujai begalvojantiems timtai svarstyti parketlentę, nes medis savaime yra toks šiltesnis dalykas. Šildomų grindų temperatūra, būdama 25 -27 laipsnių yra mažesnė nei žmogaus kūno temperatūra, todėl šildomos grindys yra vėsios. Ir dėl to parketlentė visuomet bus jaukesnis variantas. Ypač mėgstantiems vakštinėti be tapkių 🙂 Na o tie, kurie turėdami grindinį šildymą nori dar ir šiltų grindų (pavyzdžiui vonios kambary), tai dar ant viršaus deda elektrinį tinklelį – tokios girndys jau bus šiltos, nes jų temperatūrą gali užkelti tikrai daug.

    Patinka

    • Mantas says:

      Pražystama su masyvo grindimis tikriausiai šildosi KK kad net per masyvą šiluma eina 🙂 Kitas reikalas kai šildai ŠS ir paduodama temperatūra būna apie 30C (kuo mažesnė tuo efektyviau) . Pinigine išraiška gal labai ir nenukentėtų dėl blogesnio grindų dangos šiluminio laidumo, bet būtų didesnė inercija, tektų ilgiau kaitinti, ne taip greitai prišiltų patalpos, kurios dabar ir taip kaista kelias valandas po 1C, tektų kelti temperatūrą, kiek tiksliai tai galėtų kainuoti neisivaizduoju…

      Žinau ne vieną kas turi elektrinį grindų šildymą ir dėl didelių el. sąnaudų jo praktiškai niekada nejungia. Teko gyventi keliuose butuose su el. grindų šildymų, tai pabandžius panaudoti sąskaita buvo triguba.

      Patinka

      • statausodyba says:

        as bute naudoju el sildyma keliose vietose, tai taip, uz elektra pamoku. Bet manau kad isirengti papildomai el grindis vonios kambary yra geras sprendimas. Na o del grindinio – pas mane dabar jogios grindu dangos, tik betonas, ir yra oras – vanduo sistema, tai kad prisildytu visa betonine plokste tikrai ir taip reikia daug laiko. As manau kad as desiu parketlente, nors pries kazkiek laiko net straipsni buvau parasiusi liaupsindama laminata 🙂 kol kas as tiesiog niekaip negaliu atsitoketi nuo fakto, kad grindys yra vesios 🙂 tai apverte kojom visa mano isivaizdavima apie grindini sildyma. Ir del to sakau, kad dabar deciau kuo maziau grindu dangu, kurios is prigimties yra vesios, tokios kaip plyteles. Manau kad dabar virtuves zonoje net nebuciau dejusi plyteliu, o sudeciau parketlente… Beje, del parketlenciu braizymosi – mano nuomone – na ir kas? na ir tegu braizosi, ne muziejus 🙂 desimt metu namie turiu vysnios parketlente, is sunys ir kates lakste, taip, pabraizyta, bet zinokit vaizdas vis tiek prabagnus ir geras, man tie ibrezimai tik sarmo priduoda. Gal del to kad nemegstu kai viskas nauja ir blizga 🙂 norisi tikrumo ir gyvumo. na bet kiekvienam savo zinoma

        Patinka

        • namukas says:

          Pas mus klijuotos parketlentės puikiai praleidžia šilumą, kitaip visi kambariai būtų šalti, į grindis paduodama automatiškai ir stabiliai +30 (granulinis kk katilas). Skirtumo nėra ar plytelės ar parketlentės, medis taip pat greit sušyla ir praleidžia šilumą, bet turi būti klijuotas tam skirtais klijais, jokiu būdu ne “plaukiojantis“ kaip laminatas. O laminatas tai tikrai nepatinka kai visas banguoja po kojom, plytelės per daug kieta šalta medžiaga jei būtų visur paklotos, primeną ofisą, viešbutį. Vinilinės su medžio raštu neblogai atrodo, bet trūksta natūralumo, kaip sintetinė medžiaga, atseit, šiuolaikiška, skirta jaunimui.

          Patinka

          • Mantas says:

            Bet kokiu atveju medis yra medis, visa kita yra surogatai ir natūralaus daikto niekas nepakeis. Bet yra kitų pliusų, dėl ko aukojamas natūralumas.

            Paspaudė "Patinka": 1 person

  4. Anonimas says:

    gal galima butu gauti meistru kontaktus kmnamas@gmail.com

    Patinka

  5. Robertas says:

    Jau kuris laikas eksploatuojate viniline grindu danga. Kokie atsiliepimai? Ar nepasimate defektu? (Na ar niekur neatsoko, neatlipo). Ar kita karta ir rinktumetes sia danga? 😉 beja gal atsimenate koki islyginimo glaista naudojot? 😉

    Patinka

    • Mantas says:

      Sveiki,
      danga atrodo kaip vakar uždėta, nesimato vedėjimosi požymiu kol kas. Atšokę tik ten kur ir nebuvo normaliai priklijuota keliose vietose. Kitą kartą rinkčiausi tambūre ir svetainėje kur intensyviausias vaikščiojimas, kambariuose tikriausiai dėčiau medį. Glaisto nežinau, meistrai darė, šiaip stipriai rekomenduoju daryto normaliai su išlyginamuoju mišiniu, nes grindys nėra lygios, bent jau mano atveju. Vizualiai nesimato, bet pvz. virtuvės spintelės vienas kraštas apačioje matosi labiau pakilęs dėl nelygių grindų.

      Patinka

  6. Petras says:

    Sveiki,

    rasot kad dangos kaina gavosi

    Grindų danga – 6640Lt/100m2

    tai iseina 66,4 lt/kv.m cia uz Moduleo tiek mokejot, taip? Nes ta foto su PERGO kainininku tai gerokai brangaiu, net po nuolaidos…
    Beje, labai dekui uz ta kainininka, labai gerai kada gali palyginti kainas 2014/2015 ir dabar 🙂

    Patinka

  7. Mantas says:

    Sveiki,
    Norėjau paklausti apie ekologišką laminatą. Pagal aprašymą tai daug ten pliusų, bet kaip iš tiesų? Geresnis ekologiškas laminatas ar ta vinilė grindų danga? Kaip dėl kainos, ar apsimoka? Žmonos draugė įsidėjo ekologiška kaip ir patenkinta , tai ir mus suglumino. Internete radau tai tik naturfloor (https://www.naturfloor.lt/naturfloor-grindys/ekologiskas-laminatas) bet visai norėčiau daugiau pasiūlymų

    Patinka

  8. Robertas says:

    Sveiki. Kaip laikosi jūsų grindų danga po kelerių eksplotacijos metų? Neprarado vaizdo?

    Patinka

  9. Vaiva says:

    Sveiki, ar vis dar patenkinti moduleo vinilu? šiandien kaip tik buvom salone, ir pabandžiau su nagu įrėžti moduleo 33 klasę-eina kaip per sviestą..laminato net nesugebėjau įspaust..pasimetėm..įbrėžimas aišku sunkiai matomas, tik tam tikru kampu, bet mokėti apie 40 eur (su viskuo) už vinilą, nebežinau ar yra noro..

    Patinka

  10. merilu says:

    O ka manote apie PVC arba kilimine grindu danga?

    http://www.dangucentras.lt

    Patinka

Palik komentarą