Elektros laidai ir sienų apdaila


Sveiki Tautiečiai,

O dabar postas apie tai kas buvo gūdžiais 2014m.  Taigi pavasarį tie statybų darbai buvo jau tikrai daknisę neturėjau nei noro nei laiko žaisti su sienų tinkavimu, todėl pasamdėm rekomenduotus apdailininkus – Sergėjų ir Rolandą. Susitikom, pabendravo o bendrauti Sergėjus tikrai labai mėgsta, pasitarėm kaip čia geriau padaryti, kiek kainuos ir kiek laiko užtruks. Visom tomis erezijomis apie kvėpuojančius tinkus, mikroklimatus ir drėgmės pralaidumus nelabai tikiu, o be to pas mus sienos juk ICF ir vėdinimas priverstinis todėl buvo nuspręsta ICF sienas gruntuoti, armuoti paprastu stiklo audinio tinkliukų, taip kaip prieš dekorą dedant išorėje, o po to išlyginti Rodbandu, nuglaistyti Sheetrock 2x, nugruntuoti ir nudažyti 2x. Vidines dujų silikato pertvaras nugruntuoti 2x, Rodbandas, Sheetrock 2x, gruntas, dažai 2x. Taigi, kaip tarėm taip ir padarėm, viskas ėjosi pagal planą, tik grunto reikėjo daugiau nei planavom, nes dujų silikatas labai daug įgeria. Meistrai naudoja tik tas medžiagas su kuriomis jau seniai dirba, pvz, profiliai, tinkas, glaistas tik Kauf,  su kitomis net neprasideda. Dažus ir gruntą prieš dažant naudoja Brillux firmos, nes jie ten buvo kažkur kursuose, viską apie juos žino ir gali pasakoti valandų valandas, netgi Brillux kiepką ir specofkę turi 🙂  Dažai neturi lakių medžiagų, nekenksmingi ir lengvai prižiūrimi 🙂 kaina jų ~20Lt/l.  Na o aš kaip vartotojas galiu pasakyti kad kai atėjom į ką tik išdažytą namą tai jokio dažų kvapo net nebuvo… Visas sienas nudažėm dažais,  jokių tapetų, o apdailininkai tik dar kartą patvirtino mano teoriją, kad tapetų nereikia nes:

  • Kainuoja brangiau nei dažai
  • gaunasi siūlės, kad ir kaip gražiai bedarytų
  • Įdrėskus ar pažeidus tapetą reikia perklijuoti visą patalpą
  • pažeistus dažus galima nebrangiai pataisyti perdažant tik vieną sieną
  • na ir svarbiausia, visada norėjau dažytų sienų, nuo tarybinių laikų man vis dar kyla blogos asociacijos 🙂

Rolandas, kaip atestuotas alektrikas buvo atsakingas ir už rozečių bei jungtukų dėžučių montavimą, laidų štrobavimą bei atvedimą iki paskirstymo dėžutės. Šiaip nieko mandro nesugalvojau nes nelabai matau reikalo. Kiti matai atsiveda laida nuo paskirstymo dėžutės kiekvienai lempai, pajungia prie valdiklio ir namas patampa “Protingas“. Mano nuomone čia daugiau pasižaidimas kai turi daug laiko ir neturi kur pinigų dėti  o ne nauda kažkokia, yra daug geresnių būdų kaip energija taupyti ir be lempučių junginėjimo kur investicijos niekada neatsipirks. O be to lemputės eina vis taupyn ir taupyn ir tai turbūt yra vienas mažiausiai energijos sunaudojančių prietaisų buityje. Na bet vienoje, iš pirmo žvilgsnio labai paprastoje it elementarioje vietoje, tokioje kaip miegmas, mano fantazija sugalvojo kad reikia:

prie lovos iš abiejų pusių junginėti bedrą lempa ir lemputes prie kiekieno lovos šono atskirai, na čia tam atvejuo jeigu vienas iš gulinčiu skaitytų ir užmigtų ir nereikėtų ropoti per užmigusįjį išjungti jo paliktos šviesos 🙂 Taip pat kad prie miegamojo durų būtų galima junginėti tiek bendrą šviesą, tiek naktines lempas lovos šonuose. Žodžiu trumpai tariant 3 jungtukai 3 šviesoms. Va čia elektrikas jau pasidavė, tokios schemos be mikroschemos nesujungsi… Taigi atsivedžiau nuo kiekvieno jungtuko ir lempos laidus į skydinę, pajungsiu “Protingai“

 

Pastebėjimas

Sienos nudažomos 1x tada dedamos grindys, jos uždengiamos popieriumi ir tada sienos nudažomos dar 1x.

Apie Mantas
Friendly, honest, smart.

28 Responses to Elektros laidai ir sienų apdaila

  1. Arturas says:

    O kokias grindis dejai?

    Patinka

  2. Anonimas says:

    o kaip su lauko apšvietimu, ar ką nors darėt

    Patinka

    • Mantas says:

      Išvedžiau pora laidų apšvietimui terasai, apdariau jungtukus prie terasos durų, vienas jungtukas ir apšvietimo laidas prie įėjimo durų. Rozečių lauke iš namo nedarių, padarysiu kai kai bus garažas, be to yra vienas vamzdis su el. laidu ir vanduo per pamatą lauke išvestas.

      Patinka

  3. Blakis says:

    Nesutikčiau dėl tapetų, nes spalvų ir raštų įvairovė didesnė, siūlės matomumas priklauso ir nuo rašto, dažnai jos visai nesimato, nors priklauso ir nuo klijuotojo. Tapetų yra ir tepamų, t.y. pažeidus atstatoma tik pažeista vieta, yra ir atsparių plovimui. Su tapetais galima išgaut ir faktūrą, jie gali būti naudojami ir kaip sienos skylimo maskavimas (jei pvz pamatas vaikšto ir niekaip to nesustabdysi). Nesakau kad tapetai yra geriau, tiesiog objektyvumo dėlei vertėtų paminėti ir tai 🙂

    Patinka

  4. namukas says:

    Mes irgi dažėm Brillux dažais, labai geri dažai, virtuvėj purvas ir riebalai gerai nusiplauna nuo sienelės prie viryklės.
    Nėra nieko amžino, ar dažai ar tapetai visvien nusitrins ir po kelių metų reikės vienur ar kitur paremontuoti… Platūs tapetai turi mažiau siūlių, galima užklijuoti taip, kad tų siūlių nesimato, tik reikia įgūdžių turėt bent kažkiek ir kruopštumo kad tokį darbą gerai atlikti 🙂 Tapetai gerai tuom, kad galima paslėpti blogiau paruoštą sieną, tik tapetus reikia parinkti atitinkamai.

    Patinka

  5. julija_ja says:

    aš ne apie dažus ir tapetus, bet pastebėjau, kad dauguma blogerių “taupo“ vietą ir deda labai jau mažas nuotraukėles, kurias norint normaliai pažiūrėti, reikia atsidarinėti… nežinau, kaip kitiems, bet mane tai kažkodėl nervina ir aš tų nuotraukų dažniausiai net nebežiūriu. Norėčiau visų paprašyti didesnių nuotraukų. Ačiū ir atsiprašau, kad ne į temą…

    Patinka

    • Blakis says:

      O aš priešingai, nemėgstu įrašų su didelėm fotkėm, kai atsidarai dienoraštį ir pradeda krautis foto pusė valandos 🙂 ir mažų nemėgstu, nepraktiška. Optimaliausias variantas kai matai kas yra nuotraukoje, bet norint pažiūrėti geriau ją tiesiog pasididini, o ir intikas ne pas visus greitas.
      Dėl mažų padidintų foto, tai taip, kartais tai erzina, ypač neryškios su tapke darytos foto :]

      Patinka

    • Mantas says:

      Jei telefone naršot tai gali ir nepatogu, bet dideliam ekrane labai puikiai vartosi WordPress galerija.Jei nežinot, nuotraukas galima valdyti klavišais į kairę arba dešinę, o uždaryti spauskit Esc arba bet kur ne ant nuotraukos.

      Patinka

  6. statausodyba says:

    kažkaip keistai, kad laidams sienas reikėjo štrobuoti, pas mus išvedžiojo ant viršaus, vis tiek tinko storis 1 cm, tai laidai pasislepia ir be vargano darbo graužiant sienas. Nebent su šiom sienom kažkaip kitaip kas nors… O dėl tapetų tai skonio reikalas – man labai gražu išklijuoti tik vieną kabario sieną. Jeigu klijuoja petyrę meistrai, tai siūlių beveik neįmanoma nei apčiuopti, nei pamatyti 🙂 Manau miegamajame verta turėti bent vieną sieną tapetuota – ženkliai jaukiau ir šilčiau jautiesi…

    Patinka

    • Mantas says:

      Labas,

      viskas čia gerai, ne sienos kitokios o tinkas, pas jus turbūt buvo cementinis, jam reikia minimum 1cm storio, dėl to ir laidų nereikia štobuoti. O pas mane reikėjo viską nuarmuoti, kur max. glai būti 5mm.
      O miegame yra viena ruda siena, nukopijavom iš buto kur gyvenom, ten buvo tapetai tamsūs, nuotraukoje nelabai matosi bet tai labai gražiai atrodo, dažai matiniai tokie su grūdeliais. Aišku būtų buvę gražu ir tapetai, jei gražiai padarytų, tik dėl vienos sienos nenorėjau galvos sukti beieškodamas tapetų po parduotuves. 🙂

      Patinka

  7. Algis says:

    Sveikas, jei ne paslaptis kiek laidų ištampė rozetėms ir kiek apšvietimui? Kiek pinigų sumokėjai vyrams už elektrą bei apsaugą?

    Patinka

    • Mantas says:

      Sveikas,

      nebepamenu, kelis kartus pirkau, neskaičiavau, kiek reikėjo tiek sudėjau, dar liko 🙂 Dėžutė su laido atvedimu nuo skydinės jeigerai pamenu ~30lt taškas. taškų virš 80. Apsaugą pats išsivedžiojau ten nėra už ką mokėti pinuigų. Signalizacijos samata su PC1832, PK 5500, LC-102PI (7), plėstuvai PC5108 (3), dumu jutikliais (7), langų/durų davikliais, ir visa kita ko reikia be laidų ~1500Lt.

      Patinka

      • Algis says:

        Gerai, kad pasidalinai, nesu vedžiojęs apsaugos, bet ne pirmas drąsini, kad ir pačiam nesunku susimesti, tai reiks mėginti 🙂

        Patinka

        • Mantas says:

          Sunkiausia sukonfiguruoti contralę, DSC manualas pats šūdiniausias kokį tik teko matyti, labai painiai viskas parašyta, praleidau tikrai ne vieną vakarą kol išsiaiškinau kaip ten viską nustatyti taip kaip noriu.
          Ps. mano klaviatūra rodo skaičius ir meniu, kitos turi tik lempute, kur pagal mirksėjimą gali nuspresti kuriame meniu punkte esi, tai su tokia išvis kosmosas sukonfiguruoti.. ir išmetus kokią nors kalidą reiktų žiūrėti manualą, ką kas reiškia, o maniškė parašo kas blogai 🙂 tai nepagailėkit keliasdešimt € ant to.

          Patinka

  8. SaulesNamas says:

    Nelabai koks elektrikas matyt pasitaikė, jei taip lengvai pasidavė gavęs užduotį lemputę valdyti iš 3 taškų. Jokios mikroschemos šioje vietoje tikrai nebūtinos. Lemputę galima perjunginėti iš bet kokio skaičiaus jungiklių. Plačiau čia: http://en.wikipedia.org/wiki/Multiway_switching

    Patinka

    • Mantas says:

      3 lemputes iš 3 taškų prašom sujunkit man be elektronikos, jeigu toks gudras 🙂 Galima būtų sujunti pagal šitą pvz: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/80/4-way_switches_position_1.svg/350px-4-way_switches_position_1.svg.png
      bet nėra kryžminių jungtukų su trimis klavišais…

      Patinka

      • SaulesNamas says:

        Na taip, su trim klavišais kryžminių perjungėjų nėra. Kogero net su dviem klavišais nebūna. Jei trys mygtukai ant vienos dėžutės visuose 3 taškuose yra būtina sąlyga, tada sutinku, kad tai įmanoma tik teoriškai.
        Su trim klavišais aplamai esu matęs tik jungiklių. Ne tik kad kryžminių, bet net ir paprastų trigubų perjungėjų kol kas neaptikau.
        Supaprastintas variantas – vienas jungiklių komplektas prie įėjimo, kitas virš lovos galvūgalio per vidurį nepraėjo derinimo su brangiąja?

        Paspaudė "Patinka": 1 person

        • Mantas says:

          Tiesiog mygtukais apsikrauti nenorėjau. Tiesa yra tokios bistabilios arba impulsinės relės, su jomis galima junginėti kelias lempas iš kelių vietų, bet jų minusas tas, kad norint išjungti/įjungti tam tikrą lempą reikia junginėti kelis kartus ir neišvengiamai turi užsidegti/išsijungti kita lempa/lempos.

          Patinka

  9. Ramūnas says:

    “Sunkiausia sukonfiguruoti contralę, DSC manualas pats šūdiniausias kokį tik teko matyti, labai painiai viskas parašyta, praleidau tikrai ne vieną vakarą kol išsiaiškinau kaip ten viską nustatyti taip kaip noriu“
    Jeigu nenorėjai Secolink, tai reikėjo imti Paradox su normaliu pulteliu – yra LT kalba, viskas daug paprasčiau. O jei prisijungus su kompu tai išvis paprasta, tik pažymėti reikia ko tu nori.

    Patinka

  10. Ramūnas says:

    Dar pagalvok apie tokį variantą jog būtų galimybė įjungus apsaugos sistemą (arba nuotoliniu būdu telefono pagalba) atjungti nereikalingas elektros grandines, tik palikti įjungtus šaldytuvą, akvariumą, apsauginę signalizaciją, valymo įrengimus, teritorijos apšvietimą, kiemo vartus ir pan. įrenginius kurie turi būti įjungti net ir išvykus.
    Tam tikslui galima panaudoti impulsines rėles arba kontaktorių su normaliai uždarais kontaktais.
    Dabar jau yra automatiniai išjungikliai valdomi nuotoliniu būdu (per internetą), bet jie kol kas brangūs.

    Patinka

    • Mantas says:

      Apsauga pajungti prie interneto ir GSM vis nekyla ranka, planuoju SIM900 sujungti prei bendros namo sistemo, reikia tik rasti laiko, kada tia padaryti..

      Dėl nereikalingų grandiniu atjungimo, tai man tokiai idėjai logikos trūksta, dabartiniai įtaisai naudoja niekingai mažai energijos standby režimu, nematau prasmės kažką išjunginėti, ne tiek daug ir tų įtaisų yra.. nebent rozetę kur jungiasi lygintuvas atjungti automatiškai įjungus signalizaciją. Tiesa, esu matęs pigų kinietišką lygintuvą, kuris nejudinamas automatiškai išsijungia, nesuprantu kodėl tokio logiško dalyko nėturi tokie didieju brandai..

      Turint noro automatinį išjungėją gali pasidaryti bet kas, ir valdomą internetu, tam tereikai Arduino su tinklu ir relės, savikaina bus ~20$

      Patinka

  11. Eitvydas says:

    Ir jau vistiek šitam postui praėjo porą metų, tai gal pasakytum ar visgi džiaugiesi pasirinkęs dažus? Įdomu, nes pats kambarį renovuotis žadu, tai žmogaus su patirtim vistiek geriausia klausti.

    Patinka

  12. Aš tai samdžiausi meistrus, kad padarytų elektros instaliaciją nes pagalvojau, kad geriau tegu atlieka profesionalai negu aš pats, nes nelabai suprantu kaip reiktų daryti. Pasamdžiau, padarė viską tvarkingai ir džiaugiuosi dėl to.

    Patinka

Palik komentarą