Perdangos šiltinimas 12/2013


Sveiki laisvos Lietuvos gyventojai ir emigrantai,

nuo paskutinio aprašyto įvykio praėjo daugiau nei metai, o pats blogas atsilieka jau 2 metais nuo atliktų darbų. Visą tą laiką ko ne kasdien plušau ir tebeplušu prie darbų statant ir derinant visokius reikalus kurių tikrai netrūko, netrūksta ir dar galo nesimato :). Gal ir šio posto nebūtų jeigu nebūčiau kitam pasaulio krašte, nes visokių nebaigtų darbelių sąrašas dar labai ilgas. Bet visas vargas nenuėjo veltui nes nuo 2014/09/03 persikraustėm ir gyvenam savo namuose o nuo 2015/03/05 jau nebe dviese o tyres 🙂  O kad viskas eitų nuosekliai ir toliau rašysiu ir toliau chronologiškai.

Pamatymai apie perdangos šiltinimą

Taigi perdangos izoliacijai pasirinkau ne kaip tipinis lietuvis užčiūčiuotas Paroc reklamos ir paveiktas akmens vatos propaganda o stiklo vatą, dėl kelių priežasčių:

  • rulonai yra  1,2m pločio beveik idealiai tiko tarp santvarų kurios pas mane yra kas 1,2m
  • nebijo dulkių ir yra hidrofobiška
  • yra geresnių fizinių savybių nei akmens vata (nelūžta, atsistato suspaudus, yra lengvesnė)
  • bekvapė  (išpakavus kvepia cukraus vata 🙂 )
  • gaminama iš antrinių žaliavų (stiklo )
  • geresnė kaina

Dar labai rimtai galvojau apie polistirolą, bet pasikalbėjus su tuo, kas darė pasirodė, kad bus per daug vargo apeinant visas santvaras bei darant antrą sluoksnį. O be to polistirolui reikalingos putos ir ne bet kokios o tamprios, nes medis juda, deformuojasi ir gali atsirasti tarpai. Jau turėjau patirties purškiant tarpelius tarp blokelių ir žinau kokio kalno putų reikia norint viską patikimai užpurkšti. Čia dar keli pamąstymai pasirenkant šilumos izoliaciją perdangai.

Vata tarp santvarų dėjau 2 x 20cm Knauf Clasic 035 nes ji man labiausiai tiko dėl išmatavimų, be to joje nėra formaldehidų, mažiau dulka  bent jau taip deklaruoja  (negaliu patvirtinti nes neturiu su kuo palyginti) yra garsios firmos ir tikėtina, kad visa tai ką jie deklaruoja atitinką realybę. Tarp brūselių santvarų apačioje dėjau 5cm Unifit 035.

Žinoma prieš dedant ir netgi dar  prieš statant sienas jau buvau numatęs kaip tai turėtų būti, kad gautųsi vientisa šilumos izoliacija ir nebūtų šalčio tiltų tarp sienos ir stogo. Vienintelis blogas dalykas liko santvaros kurios išlenda į lauką. Labai džiaugiuosi, kad stogdengiams  pavyko uždėti stogą paliekant murlotus izoliaciniame sluoksnyje. O čia taip atrodo perdangos 3D planas:

Stogo planas

Stogas

Taigi bendras vatos sluoksnis gavosi 45cm o iš namo kraštų ten kur frontonai dėl techninių kliūčių gavosi po 50cm. Bendra varža nevertinant nuostolių per medinę konstrukcija yra ~12,8m²·K/W.

Darbų eiga

Iš pradžiu nusipirkau brūselių po santvaromis, žinoma niekur neradau džiovintos už protingą kainą ir per protingą terminą, todėl teko pirkti nevisai sausą pas ne visai protingus pardavėjus :). Dėl to aišku širdis nelabai džiaugėsi todėl kad ramiau miegočiau pasiskolinau drėgmės matuoklį iš draugo ir dėjau tik sausiausius brūselius. Kai buvo baigtas medinis karkasas prasidėjo vatos kišimas ir špagato tampymas. Iš pradžių uždėjau kraštus ties frontonais ir po truputi ėjau link vidurio iš abiejų pusių dedant iš karto du sluoksnius. Pirmas sluoksnis dėjosi labai lengvai, nes beveik nereikėjo pjaustyti, tik užkelti ir išlyginti ruloną, dėl jo gabaritų ir svorio buvo nelengva. Antrą sluoksnį dėjau skersai, kad persidengtų, bet ne po visą ruloną o max. iki 2m ilgio, nes dėl gabaritų sunku užkelti ir gražiai apkloti, be to buvo daug pjaustymo aplink santvaras. Keletas nuotraukų su komentarais:

Stogo/perdangos Garo plėvelė

Garo plėvelė buvo prikabinama taip: užklijuoji DUCT tape (armuotą lipni juosta) prišaudai kabėm prie brūselio, uždedi silikono, uždedi DUCT tape, uždedi metalizuotą juostą 🙂 Žodžiu buvo daug cackinimosi. Vėliau viskas buvo sutvirtinta papildomais brūseliaisi iš apačios.

Su murlotais buvo dar linksmiau, pavyko tik iš antro bandymo, teko perdaryti nes nepatiko pirmas variantas. Plėvelę prie murloto priklijavau specialiais klijais ir prišaudžiau kabėm, kad ji būtų įsitempus. Tada priklijavau papildomai 3-4cm polistirolo, kad murloto plokštuma sutaptų su siena. Viską gražiai užpurškaiu putomis ir nutepiau hidroizoliacija 3-4 kartus (čia dėl viso pikto, kad niekas neatšoktų). Tada viskas buvo gražiai užtinkuota ir uždažyta. Manau, kad mazgas gavosi tikrai šiltas ir patikimas.

 

Išvados

  1. Niekada neatiduočiau šio darbo darbininkams. Darbas toks nuobodus ir užknisantis, kad vos pats nepradėjau simuliuoti ir chaltūrinti, o ką jau kalbėti apie kažkokį darbininką, kuriam svarbu greičiau ir lengviau padaryti. Vata yra toks dalykas, kad užklosi ir nesimatys, nebent tik per šildymo sezoną su termovizoriu perėjus, niekaip nepatikrinsi… Jeigu pats nedirbčiau, tai rinkčiausi arba purškiamą vatą arba putas.
  2. Dar kartą pasitvirtino teorija, kad plokščias stogas yra praktiškiausias, greičiausias ir pigiausias variantas. Pvz. kaimynui panašaus ploto plokščią stogą uždengė per diena, aš vargau visą mėnesį, be to uždengė putplasčiu, kas yra daug patikimiau nei vata.
  3. Neįmanoma dirbti šiltuoju sezonu. Kadangi reikia apsirengti ir uždengti visą kūną nuo dulkių, net dirbant žiema yra baisai karšta.
  4. Vata tikrai dulka, labiausiai kenčia akys, akiniai rasoja nuo respiratoriaus.
  5. Kitą kartą iš apačios dėčiau OSB, dėl kelių priežasčių:
    1. būtų nebaisu vaikščioti ir dirbti viršuje, jei nuslystų koja, neišlytų kiaurai.
    2. Garo plėvelė patikimiau laikytųsi, ir manau būtų didesnis sandarumas.

Apie Mantas
Friendly, honest, smart.

17 Responses to Perdangos šiltinimas 12/2013

  1. Artūras says:

    Šaunumėlis.
    Kiek 1 kubas tokios vatos kainuoja?

    Patinka

  2. niuniauskas says:

    kisdamas pas save vata isbandziau galybe respiratoriu, nes nuo visu rasojo akiniai, kol pagaliau seniuose viena radau, su kuriuo buvo imanoma dirbti, bloge turiu imetes selfie 🙂 tik karts nuo karto reikdavo ji nusausint, nuo kvepavimo, net upelis begdavo…ir tikrai darba uzknisantis, ypac prie visokiu sujungimu, kur prasideda vatos pjaustymai. Sekanti karta sildant stoga taip pat rimtai svarstyciau purskiamos vatos varianta..

    Patinka

  3. O kur pirkote šią vatą, būtent 20 cm storio? Apskambinau kelis tiekėjus, tai niekas nėra matęs 20 cm storio rulonų, siūlo maks. 10.

    Patinka

    • Mantas says:

      JERUZALĖS STATYBINĖS MEDŽIAGOS
      UAB “Vejuva“, Jeruzalės g. 17, LT-08420,Vilnius
      http://www.vejuva.lt/

      Patinka

      • Ačiū. Smulkmena, tačiau gal bus įdomu – kokį peilį šiai vatai pjauti naudojote? Jei nebereikalingas ir neatšipęs, gal parduosite už simbolinį mokestį ? 🙂

        Patinka

        • Mantas says:

          Peili pirkau geresni uz 60Lt (austriskas ar koks ten su medine rankena), nes draugas kamsydamas karkasini nama sake kad greitai atsimpa pigus. Bet po pirmo sluoksnio jau reikejo galasti, pagalandus vel kaip naujas 🙂 Kol kas as ji dar pasilaikysiu, dar gali reiketi papjaustyti.

          Patinka

  4. Arūnas says:

    O ant vatos viršaus ar dėjai kokią priešvėjinę apsaugą, kad šilumos iš vatos neišpūsų vėjas?

    Patinka

  5. Algis says:

    Dabar forumuose daug kur matau reklama, siulo ivairiais plokstes priesvejines, net vatos nebepakanka priesvejines…. Turbut siekiant itin aukstu reikalavimu gal ir duoda naudos, bet autoriaus namas matyt patvirtinta isvada, kad realiai neispucia slaptasis vejas silumos.

    Patinka

  6. Rytis says:

    O koks pas kaimynas plokscias stogas? Betoninem plokstem dengtas?

    Patinka

  7. AurisS says:

    Antras 20 cm sluoksnis buvo dedamas be jokio karkaso sukalimo? Ar antras sluoksnis graziai susidejo nebuvo kokiu tarpu? Daug kur raso kad reiktu vata deti i karkasa ir ji turtetu buti kazkiek didesne..

    Patinka

  8. gnamai says:

    Sveiki, Mantai. Ar palikote tarpą tarp difuzinės stogo plėvelės ir perdangos šiltinimo ties kraštais? Kiek mm reikia palikti, kad palėpė pakankamai vėdintųsi?

    Patinka

    • Mantas says:

      Tyvek sako kad tokia gera difuIja jog nerekia + dar kazkiek del to siltesne palepe tapa, nekosia vejai. Todel tarpu nepalikau. Del Lenkisku pleveliu nezinau…

      Patinka

  9. Rolandas I says:

    Sveiki, Mantai

    Noriu paklausti, ar neteko užlipti ant palėpės ir pažiūrinėti, ar per didesnius šalčius nešerkšnyja stogo santvarų statiniai, kurie išlenda iš šiltalo sluoksnio? Manau tai potencialūs šalčio tilteliai, tik kad jų išvengti santvarinėje konstrukcijoje labai sunku. Pats galvoju panaudoti stogui santvaras, planuoju tarp apatinių stygų sukloti Knauf vatą, kaip pas Jus, o ant vatos sluoksnio pūsti purškiamą vatą, ties santvarų statramščiais papurškiant daugiau, paliekant “kalnelius“.
    Perskaičiau kaip Jūs ten vargot su antru sluoksniu vatos, pjaustant , pritaikant , landžiojant , sunkiai prieinamose vietose ir nechaltūrinant,… tai man vien nuo skaitymo dingo noras pačiam “knistis“… O Jums pagarba, ir už aprašymus, ir už darbštumą… Ar apsiimtumėt tokį pat darbą daryti dar kartą? Gal purškiama vata pagal Jus turi kokių labai negerų savybių, kad nesirinkot jos?
    Dėkoju.

    Patinka

    • Mantas says:

      Sveiki,

      seniai buvau jau užlipęs, liukas užklijuotas sandarinimo juosta, gaila lupti. Šiaip kitą kartą liuką daryčiau iš lauko, nesuprantu tie kur būna liukai su kopėčiom, pas mane jei neužklijuota tai kondensata kibirais žiemą gali semti. Kiek atsimenu santvaros nešerkšnojo, tik stogo plėvelė buvo apšerkšnijus, nemanau,kad dėl tų išsikišimų reiktų labai sukti kiaušus, pasibandykit u-wert ir sužinosit kiek ten šilumos iš tikrųjų prarandama ir tada spręskit.
      Kitą karta su vata nežaisčiau, vienintelis būdas – putos. Kaimynui per dieną visą stogą taip gražiai apipurškė. Tik reikia purkšti taip, kad stogo konstrukcijų iš vidaus nesimatytų, nes dabar jam kažkur stogas prakiuro, tai laša per santvaros sujungimą (santvaros vietoj darytos) o tai reiškia,kad garas praeis pro tą plyšiuką.
      kombinuoti vatą ir putas, gal ir nebloga idėja. Susitaupytų ir šilčiau būtų. Aš tik daryčiau taip: iš vidaus uždarų porų putos, tarp santvarų vatos dembeliai, ant vatos ar bent jau ten kur daug žaidimo atvirų putų pripurkšti, kad nereiktų žaisti su vata.
      Purškiama vata man nepatiko kad neaiškios jos šiluminės savybės ir šiaip kažkaip neilgaamžiškai man jos atrodo, nu ne prie širdies, kažkokia tai spalių alternatyva 🙂

      Patinka

Palik komentarą