ICF sienos


Sveiki žemės gyventojai,

Sunaudotos putos

Sunaudotos putos

sulaukiau daug klausimų dėl liktinių klojinių sienų todėl nusprendžiau truputi pasidalinti savo patirtimi su visais. Mes dar kol kas negyvenam, ruošiamės tinkuoti vidines sienas. Po visų darbų ir darbelių, kurie dar nesibaigė kartais  pradedu galvoti, kad būtų buvę daug paprasčiau statyti iš tradicinių blokelių ir kruopščiai paklijuoti sieną neoporų. Už ICF kainą gautųsi šiltesnė standartinė siena o laiko atžvilgiu gal net greičiau pasistatytų, pavyzdžiui būtų galima pasamdyti murinikus. Be to neoporo klijavimas yra sąlyginai nebrangus darbas ~10Lt/m2.  Arba bent jau už dalį ICF pinigų statant tradiciniu būdu, suinvestuoti į papildomą sandarinimą iš vidaus. Statant icf gaunasi tarpai, blokeliai virsta į vidų, todėl vidinėse sienose gražiai nesueina siūlės, daug laiko užtrunką išlyginimas, tarpų užpurškimas, daug pinigų putom, nekalbant apie ramstymus ir darbininkų trūkumą.

Pasirinkom icf nes norėjom statyti savom jėgom, bet dabar galvoju, kad būčiau greičiau išmokęs mūryti paprastus blokelius negu tiesiai statyti iš icf . Kaimyas statė irgi iš tų pačių icf, t.y. jam statė statybininkai, nu lyg ir patyrę, bet nušleivojo sieną taip, kad gavosi išlinkimas per kokius 5cm.  Gerai yra tai, kad polistirolą galimą patrinti, daklijuoti ir palyginti nelygumus, bet tai vėl gi papildomas darbas už kurį reiks kažkam mokėti pinigus arba savo laiką.  Manau samdant darbininkus, būtų gavusi ta pati varža už tą pačią kainą negu statant pačiam iš icf. Žinoma statyti juostinius pamatus iš icf vienas malonumas, kaip reklamoj “stai kaip legego“ kain nėra jokių angų ir aukštis nedidelis. icf sienos betonas

Mano nuomone ICF nėra tokie jau sandarūs kaip daug kas bando įrodyti ,betonas neužpildo visų tarpų idealiai. Betonas ilgai džiūsta, dar po puse metų prapjovus vidinį polistirolą, betonas yra drėgnas ir neįsivaizduoju kada jis išdžiūs. Štai pavyzdžiui galima pasižiūrėti kaip atrodo betonas išpjovus sienoje skylę. Betonavom rankom, pagal proporcijas darant betonas gaunasi visai tirštai net naudojant plastifikatorių. Būdavo kad supili viršutinę eilę ir matai kaip per apatines eiles kurios jau išdžiuvusios bėga vanduo. Vidinės ICF sienelės yra “frezuotos“ kad geriau laikytųsi polistirolas ir kad jas visas užsandarinti betonas turi būti tikrai labai skystas. Na bet didelės bėdos aš čia irgi labai nematau, vis tiek sandarumą duoda sandarūs langai, stogo plėvelė, bei tinkas iš vidaus ir išorės.

Dar vienas minusas yra vidinių icf  sienų tinkavimas. Perskambinus kelias atsitiktines firmeles Vilniuje vidutinė kaina 50Lt/m2. Visi aiškina, kad reikia dėti tinklelį, o jei nori tikrai rimtai, tinklelis turi būti metalinis “Vokiškas“, jo pačio kaina 14Lt/m2. Galiausia sukirtau su meistrais su labai gerom rekomendacijom kurie siūlė klijuoti gipsą, arba armuoti tinkleliu 12-15Lt/m2 ir po to išlyginti “Rotbandu“, užglaisyti ir nudažyti – 25Lt/m2. Aišku, kad pasirinkau tinkavimą, nes kaina ta pati, o sandarumas nepalyginamas.

Dar vienas labai įdomus ICF dalykas – garso izoliacija, sienos iš 20CM neoporo, bet kai lyja ant nuarmuoto bet dar nedekoruoto fasado, girdisi barškėjimas, vakar buvo kruša, tai girdisi taip, kaip per kokį kartoną. Kai buvo nenuarmuota, tai girdėdavosi ir lietus ir pūga jeigu vėjas pūsdavo į sieną, kai užsiarmavo gars izoliacija žymiai pagerėjo. Taip yra todėl, kad klojinys susideda iš dviejų sienelių kurios tarpusavyje yra sujungtos polistirolu, o kaip žinia polistirolas yra ne koks garso izoliatorius. Didelės bėdos nematau nes kai kruša duoda tai ne tik per siena, bet ir labai gerai per langus girdisi. Kas mane neramina tai traškėjimas staiga pakaitinus saulutei… Kaip bus toliau pagyvensim pamatysim 🙂 iš lauko triukšmą lyg ir gerai sulaiko. Va čia padariau video, iš pradžių filmavau prie lango, po to nuėjau į spintą kur nėra nei lango nei durų:

 

 

Jokiu būdu nenoriu nieko atkalbėti nuo icf, manau tai vis gi puikus produktas norintiems statyti patiems. Parašiau tik savo pastebėjimu ir pamąstymus, negaliu lyginti su tradicinėmis  medžiagom nes neturiu patirties. Teks palaukti kitų metų, kai pradės dygti garažas, kurį dėl įdomumo žadu statyti iš įprastų blokelių.

Kuo patenkintas, tai kad iš ICF dariau juostinius pamatus, manau tam jie idealiai tinka, ir niekuo nenusileidžia plokštuminiams. Kai turėsiu daugiau laiko bandysiu pamodeliuoti, jeigu kas norit ir turit laiko tai yra tokia nemokama programėlė  therm skirta langams, bet galima bet ką paskaičiuoti mėgėjiškai 🙂

Apie Mantas
Friendly, honest, smart.

18 Responses to ICF sienos

  1. Artūras says:

    Taip ICF sienas tinkuoti yra brangu. Kaina isshoka dvigubai. Tik jokiu budu nedek plastikinio tinklelioji, nes jis tam netinkamas. Reikia deti vokiska ar kita metalini, kuris atlaikytu tinko svori.

    Realiai gyvenanciu ICF namuose jau yra? Ytariu tokio namo patalpos turetu greitai susilsilt, bet ir greitai ir atvest panasiai kaip karkasiniam name, nes sienos yra neakumuliuojancios siluma. Ar taip yra istikruju? 🙂
    Nors as staciau pirma nama “sunku“ is arko blokeliu. Antra ko gero muryciau is moliniu plytu ir apklijuociau neoporu.
    ICF idomus variantas, bet turi savo niunsu.

    Patinka

  2. Gediminas says:

    Aišku šaukštai po pietų, bet išmokti mūryti tikrai nėra sunkus dalykas. Svarbiausia ten kruopštumas, jeigu nori mažiau vargo įrenginėjant vainiką, sąramas, tinkuojant sienas. Kadangi savo namą mūryjau pats (prieš tai nieko panašaus nesu daręs) tai galiu pasakyt, kad tai daug paprasčiau, nei maišytis betoną ir pilt jį į klojinukus.

    Bet kai neturi patirties ir bandai iš informacijos internete nuspręsti, kas bus lengviau tau, kaip naujokui toj srity, tai klaidų išvengti gan sunku.

    Patinka

  3. ICF says:

    Sveikas Mantai,

    Sakiau bus vargo su ICF 🙂 . Tavo atveju pliusas, kad namas vieno aukšto – nereikėjo aukštai kelti betono. Antro namo jau tikriausiai nestatyčiau iš ICF.
    Asta nepageidavo Centrinė dulkių siurbimo sistemos? Dar gal nevėlu vamzdžius patiest, kol neužbetonuotos grindys…
    Kaip planuoji elektrą vedžioti?

    Patinka

    • Mantas says:

      Labas,

      Grindys jau užbetonuotos seniai. Kažkada tai buvo užsiminusi apie centrinį siurbliuką bet atkalbėjau. Nematau prasmės 1a namui, op be to nematau jokios problemos ir parastą siurblį tampyti, su centriniu siurbliu vis tiek žarną reikes kiekvienam kambarį prijunginėti. Nusprendėm, kad pas mus bus robotukas, kuris pastoviai dulkes valys, tai dabar į tai atsižvelgiam renkantis baldus ir dangas.
      Elektra per sienas ir lubas, kažkaip praleidau tą momentą kai darėm grindis ir elektros nepaklojau, dėl to dabar teks daugiau kabelio pakloti.

      Patinka

  4. Valdas says:

    Idomu butu jai patikrintum sienas termovizoriumi ateinancia ziema . As ir galvojau apie ICF , labai jau ju reklaminiuose filmukuose viskas atrodo paprasta , kaip minejai , tikrai kaip lego 🙂

    Patinka

    • ICF says:

      Jei statysi 1 auksto, kokia 8x8m nesunkiai, lygiai ir tuo paciu greitai sustatysi uzpylimui ICF siena. Nes ilgesne siena jau nelygiai susistato blokeliai ir reikia lyginti, ramstyti, panasiai kaip rostverko apalupke. Ir 4-ta arba 5-ta eile jau reikia i issore versti, nes i vidu linksta siena. Tarpelis atsiranda, reikia po to putom uzpusti.

      Patinka

  5. aurimas says:

    Man tai panasu i verkslenima ir tiek.. 🙂 neisizeiskit tik, bet jei su ifc sudetinga tai tvarkingai sumuryt kosmosai is vis butu… Del sandarumo tai sumurijus ir klijuojant eps jis niekada nebus toks geras kaip tada kai betonas pilasi i klojini ir savo slegiu spaudziamas sukimba. Jei naudojot netokios sudeties betona ir jis neuzpilte konstrukcijos tai irgi ne ifc beda.. Galbut pylet per aukstai vienu kartu, del ko betonas isispaudzia i apatine siume ir kelia blokelius aukstyn, nes kitaip neisivaizduoju kaip galima nukreivaliot.. Del silumos akumuliacijos dalinai pritariu, taciau jei sildomos grindys, masyvios vidaus sienos to tikrai pakanka. Tinkavimas is vidaus, tai jo siokia tokia problema, bet apie tai galvot reikejo pasirenkant medziaga, as manau klijuot gipso plokstes geresnis pasirinkimas siuo atveju..

    Patinka

  6. Anonimas says:

    Visgi as ziuredamas i tokias sienas as matau tik trukumus. Gerai, gal polistirola sudelioti yra nesunku, bet istisai makaluoti betona ir pilti i tarpus- nedidelis dziaugsmas. Manau, kad delioti blokelius uzsimasius kibira kliju- darbas daug greitesnis. O ir polistirolas is vidaus- nezavi…

    Patinka

    • Mantas says:

      Siaip makluoti ir pilti betona yra pats greiciausias darbas. Daug ilgiau ustrunka sudeti blokelius, armatura, islyginti, paramstyti, kuo daugiau angokrasciu ir kampu, tuo sudetingiau.

      Patinka

  7. Igoris says:

    Viskas su tais ICF blokeliais gerai, tiesiog prieš pradedant su jais dirbti yra susiformavę keli steriotipai:
    * Sudedi kaip lego ir užpili, daugiau nieko nedarydamas
    * Siena gaunasi labai sandari, nes betonas turėtų užpildyti visas ertmes.

    Deja, reikia šiek tiek darbo, kad sienos būtų tiesios, bei sandarumas pasiekiamas tinkuojant sienas tiek iš išorės, tiek iš vidaus.

    Vieno aukšto namui, tai puikiai tinkanti medžiaga. Ramstymo praktiškai nereikia, langus ir duris reikia žinoti kaip daryti ir nereiks nei ramstyti, nei vėliau gaudyti viršutines eiles. Taip blokeliai šiek tiek bando virsti į vidų, bet yra keletas būdų kaip tai eleminuoti.
    Statybos greitis įspūdingas – 206kv.m vieno aukšto namo sienas pakėlėm per 3 savaites(rugsėjo mėn), kas leido uždengti stogą iki sniego.
    Darbas su blokeliais vienas malonumas(su sąlyga, kad yra pjaustymo styga).
    Šiek tiek užknisantis darbas – blokelių uždengimas celofanu prieš betono pilimą, bet jis būtinas.

    Dar nepriėjau prie apdailos, tai įspūdžių nėra, bet iki šiol esu patenkintas šia medžiaga.

    Kitą namą taip pat statyčiau iš šių blokelių, bet pasikoreguočiau namo projektą, kad darbas bųtų patogesnis.

    Patinka

  8. Bangunamas says:

    Kurie klijai patiko labiausiai vertinant kainos/kokybės/kiekio santykį?
    Gal galite atskleisti betono receptą ir kokią klasę jis atitinka? Kokį plastifikatorių naudojote? Kas rekomendavo taip daryti?
    Ar stipriai reikėjo saugoti ICF nuo vagių lyginant su paprastu putplasčiu ar mediena?
    Ar pylėte kibirais? Nuotraukose lyg ir matosi betonas su smulkia frakcija, tokį galima pumpuoti su tinkavimo mašina plona, lengva šlanga. Ar apie tai nepagalvojote?
    Ar pvz. 1 cm sienos išlinkimas per vieną aukštą (3m) yra gerai jūsų vertinimu? Kokį didižiausią sienos išlinkima jau galėtumėte įvertnti puikiai?

    Patinka

    • ICF says:

      Sveiki,

      parašysiu savo variantą.
      Visa info apie betoną ir statymo sistemą iš blokelių pardavėjo – http://plkc.lt/bpicf/

      Įprastas sunkusis betonas C16/20S3 klasės su 5-20mm frakcijos užpildu, skystos konsistencijos. Jokių papildomų priedų, vibrotrombavimo nereikia. Betoną galima maišyti patiems tiesiog statybos aikštelėje. Dviejų aukštų kotedžui pilnai užteks tokios sudėties betono: 1 dalis M400 cementas, 3 dalys smėlio ir 5 dalys 5-20 mm frakcijos skaldelės ar akmenukų.

      Dėl vagysčių – gal mažiau kur panaudosi tokius blokelius, nei medieną ar putplastį.

      Blokeliai pradeda išlinkinėti į vidų ties 4, 5 eile. Pardavėjas tai įvardijo kaip šių blokelių technologiniu minusu (tai yra dėl to, kad viena blokelio pusė yra storesnė už kitą). Bandant išlyginti, išorėje gaunasi toj vietoj kampas, viduj tarpelis.

      Patinka

    • Mantas says:

      Sveiki,

      labaiusiai patiko labiausiai vertinant kainos/kokybės/kiekio santykį – Illbruck FM343 jų tikrai yra labai daug tame balionėlyje ir jos tikrai mažo plėtimosi ir kaina gera buvo ~14Lt perkant 10vnt . Polistirolo klijavimui tikrai labai geros yra Ceresit CT84 nėra ką lyginti su Penosil ir jų užtenka žymiai daugiau nors kiekis lygtais toks pat.
      Betono receptą naudojau kaip rašė ICF, plastifikatorių naudojau Penosil. ICF blokeliai vagims nepaklausūs, nelabai kam parduosi, nei man nei kaimynui nei dar vienam kaimynui nepavogė, ko nepasakyčiau apie polistirolą.
      Pylėm kibirais, nėra toks jau sunkus darbas kaip atrodo, gal sunkiau buvo kai jau reikėjo paskutines eiles pilti aukštai. Apie siurbliu negalvojau, nemačiau reikalo.
      Sienų lygumą visada stengiausi žiūrėti tik iš vidaus, ten gavosi praktiškai visur lygu, bet išorėje tai pasikreivaliojo gerai, bet be gulsčiuko tikrai nepasakysi kad ten kažkur kreiva. Manau puikiai iki 0,5cm/3m, patenkinamai 1cm, 1,5cm jau reiktų duoti pizdako darbininkam. Tinkuotojai užsiminė, kad geriau lyginti išorinę sieną negu vidinę, nes viduje tinko galima daugiau uždrėbti ir išlyginti, o išorėje armavimo mišinio storis iki 1cm max. Baumit 3-5mm. Bet mano atveju visai gerai ta išorė gavosi, nėra idealiai kampai statūs ir sienos lygios, bet tikrai visai gerai atrodo, nepasakysi kad kreiva, o viduje vakar tinkuotojai sakė sienos idealios 🙂 ir dėl to mažiau medžiagų reikės.

      Patinka

  9. Laurynas says:

    Aš tinkavau gipsiniu tinku be jokio armavimo. Lietuvoje visi su tuo tinkeliu kaip susitare. Paskaiciau apie ICF jav saituose, lenkai irgi siulo be tinkliuko. Puse metu – dar viskas gerai. Tikiuosi taip ir liks. Gipsinis tinkas yra elastingesnis negu kiti, todel tinkliukas nebutinas.

    Patinka

  10. darius says:

    staciausi priestata is icf, garsa sulaiko tikrai l prastai… is pradziu kaltinau lauo duris pasirodo ne jos kaltos. lietaus barbenimas i siena, suo viskas kiaurai girdisi! puiku nors tiek kad ne miegamasis.. kita namo dalis siltintas muras su 20 neoporu bet skiriasi kaip diena ir naktis jokiu garsu is lauko negirdeti. as tinkavau is vdaus armavimo misiniu su eiliniu tinkleliu po to masininiu rotbandu, jokiu blogybiu keli metai neislindo.. dejau kryziu icf.. neverti ne puses to ka reklamuoja

    Patinka

  11. Alius says:

    Prieš metus tinkavome panašų namą pastatyta iš tokių blokų. Teko konsultuotis su Knauf, tinkavimo technologija tokia gruntuoji paviršių su betokontakt ir tinkuoji su mišiniu MP75 į skandindamas armavimo tinklelį.Tinkuojant tokiu būdu mūsų kaina būtų 10 eur/m2 http://tinkomeistrai.blogas.lt/“>tinkavimas</a

    Patinka

  12. andis says:

    Kaip po keliato metu ? ar neislindo dar kokiu trukumu ? Idomu gal kas geletumete parasyti ir privalumus lyginant su iprastinemis medziagomis.

    https://www.cramo.lt/lt/category/kelimo-technika_zirkliniai-keltuvai-akumuliatoriniai

    Patinka

  13. denisaas says:

    Ir man idomu kaip dabar Jusu namas? ar kazka keistumet?

    http://dikiz.blogas.lt/tvora-8.html#comment-5

    Patinka

Palik komentarą