Langų montavimas


Lapkričio 13d. buvo sumontuoti langai Geneo MD plius. Paketai UAB “SKP Stiklas“, rėmus pagamino UAB “Lanreta“, sumontavo UAB “LAS statyba“. Tiesa reikėjo palaukti langų ilgiau nei planuota nes pirmą kartą pakraunant langus buvo sudaužyta didžioji vitrina, teko palaukti savaitę kol buvo pagamintas naujas paketas. Langai buvo sumontuoti ant  Finnfoam, nuėmus popalanginius profilius, taip kaip planavau čia.

Langus montavo trys vyrai, labai organizuotai, vienas išiminėjo paketus, popalanginius profilius ir klijavo juostas, kiti du montavo langus, vienas iš vidaus, kitas iš laiko. Darbas vyko taip: iš pradžių išimamas stiklo paketas, rėmas apklijuojamas juostomis, uždedamos plokštelės, išgręžiamos skylės sienoje, įstatomas ir pritvirtinamas rėmas, įstatomi paketai, užsandarinama išorinė juosta. Sutarėm, kad vidines juostas užsandarinsiu pats. Montavimas užtruko beveik visą sieną, kai bus apklijuoti rėmai, montuotojai dar atvažiuos sureguliuoti langus jeigu reikės.

Buvo mintis dėti stiklo pluošto kronšteinus, bet mano atveju nebuvo kaip jų pritvirtinti nepragręžiant rėmo o pjaustyti izoliacijos visai nesinorėjo. Jie labiau tinkai standartinei angai, kai dar nėra apšiltinio. Aš didelės bėdos su metaliniais kronšteinais nematau, nes jie vistiek bus paskendę apšiltinimo sluoksnyje be to daugiau nei puse kronšteino yra patalpos viduje ir šalčio tilteliai tūrėtų būti minimalūs. Be to taip sutaupiau kokį 1000Lt.

Viso buvo beveik 20m2 langų, su juostomis ir montavimu išėjo 10679.39Lt Bendras visų langų šilumis laidumas 0.76 bet dar planuoju užklijuoti aplink rėmus neoporo kiek galima daugiau iš išorės ir iš vidaus, taigi galiausiai tūrėtų būti kokie 0.7.

Patarimai galvojantiems apie šiltus langus

  • balti langai yra šiltesni nei tamsūs. Jiems keliami mažesni statiniai reikalavimai, kadangi jie taip nesikraipo nuo saulės, į juos dedama mažiau metalo. Be to galima pagaminti didesnių matmenų langus be perskyrimų. Mano atveju vitrininis langas 2.85×1.8m pasak Rehau atstovų negelėtų būti rudos spalvos, t.y. gamintojas netūrėtų prisiimti garantijos tokiam gaminiui.
  • Kuo lange mažiau rėmų ir perskyrimų, tuo lango šiluminės savybės yra geresnės. Labai geras “energetiškai efektyvių“ langų rėmų pavyzdys, ir kaip nereikėtų daryti čia kaikuriuose Energetiškai efektyviuose Bajorų kalvų būstuose kur šiuo metu ir gyvenu:)
  • Visada dėkite tik šiltus (plastikinius) rėmelius, jų kaina visai nedidelė.

Apie Mantas
Friendly, honest, smart.

31 Responses to Langų montavimas

  1. A says:

    juostas tik nuplesk savu laiku, zinau pavyzdziu, kai islaike per visa statybu laikotarpi ir nei su peiliu ju nebeina nugramdyti…

    Patinka

  2. Dominykas says:

    labas, kodel schuco remu nesirinkote? kokios nuleme priezastys?

    Patinka

    • Mantas says:

      Labas,
      labai paprasta – šiluminis laidumas. Nėra schuco šiltų rėmų, t.y mažiau nei Uf=1… nors ir kaina gera ir šiaip labai aptiko.

      Patinka

  3. Darius P says:

    mano tokie patys, montuotojai sugebejo viska sugadinti, ty su putom iskraipe remus, po to supratau kodel, kai vietoj 8 reikiamu spilku susuka 4, nera ko noreti… tiesa kad butu kazkokie stebuklingai silti as nepastebejau, svarbiausia kruopsciai uzsandarinti, kad po poros metu nepradetu vejas svilpauti.

    Patinka

  4. Audrius says:

    Sveikas, biski ne i tema. Kaip galvoji apdirbti vidines sienas, kur yra neoporas? aciu uz atsakyma

    Patinka

    • Mantas says:

      Tinkuosim

      Patinka

      • Audrius says:

        o sakai laikys, as pas save galvoju gipsa klijuoti.

        Patinka

      • niuniauskas says:

        gal jau domejaisi po kiek ten pas jus kaineles vaiksto tinkavimo?

        Patinka

        • Mantas says:

          Vidaus dar ne, isore apie 30lt be medziagu.

          Patinka

          • niuniauskas says:

            Isores 30Lt, tai cia turbut turi omenyje su polistirolo klijavimu, armavimu ir dekoro uzdejimu kartu? Viduj kiek domejausi tinkavimas turetu ~12-15Lt ribose vaikscioti. Glaistymas vidaus dar ~15Lt. Uzsilauze kaineles turi kaip reikiant, pradedu galvoti, kad ne ta specialybe pasirinkau 🙂

            Patinka

            • Mantas says:

              Taip, su polistirolo klijavimu 40-45Lt/m2. Aš manau samdysiu tik, kad nutinkuotų o dekoratyvinį tikriausiai dėsiu pats, taip dar turėtų kaina kristi iki kokiu 20-25Lt/m2. Esu matęs kaip darbininkai pirmą kartą gyvenime dėjo dekoratyvinį “samanėlę“, sakė kad nėra nė karto to dare bet kaimynas prispaudė tai jie ir padarė. Nu ir ką, ten nieko nėra, pakabini ir trini, ir puikiausiai jiems gavosi iš pirmo karto! Tik skundėsi, kad labai sunku, labai daug trinti reikia :DDD, “lietutis“ paprasčiau.

              Patinka

              • Mantas says:

                Gavau atsakymą dar iš kelių tinkuotojų, taigi darbų kainos be polistirolo klijavimo įskaitant visus kampus ir angas:
                22Lt/m2 – tinkavimas be dekoro
                15Lt/m2 – dekoras
                30-35Lt/m2 – tinkas+dekoras

                Patinka

                • niuniauskas says:

                  na tikrai daugoka. Nzn ar tikrai ten Vilniaus kaime 🙂 tiek kainos uzkeltos, daugiau matyt statanciu, bet Klaipedos kaimo 🙂 regione esu surades be medziagu:

                  tinkavimas vidiniu sienu: kalkiniu tinku – 12lt/m2; gipsiniu tinku – 15Lt/m2
                  glaistymas+dazymas vidiniu sienu – 15Lt/m2(jei darai gipsiniu tinku glaistymas kaip ir atkrenta)
                  Armavimas polistirolo(tavo turbut turetas omenyje tinkavimas) – 10Lt/m2
                  dekoras isoriniu sienu – 10Lt/m2

                  Patinka

  5. Bangunamas says:

    Matosi teisingas selektyvų pasirinkimas. Dėl didžiojo stiklo tikriausiai irgi reikėjo stipriai paprašyti, nes montuotojams sunku su tokiais dirbti. Keliese kėlė tą langą?
    Didelis stiklo paketas lengviau pergyvena temperatūrinius svyravimus, dėl kurių susidaro slėgių skirtumas ir išsigaubia stiklai.
    Montavimo plokštelės remiasi į putplastį. Šonuose gal ir ne bėda. O kaip įtvirtinote išnešto į apšiltinimo sluoksnį lango apačią?
    Ar užpurškus putas į rėmus be stiklų jie neišsgaubė?
    Kas labiausiai nepatiko kalbant apie montavmą?

    Patinka

    • Mantas says:

      Sveiki,
      langą kėlė 4-se, jeigu mažiau rūkytų ir gertų tai pakeltų ir 3-se. Buvo linksmas nutikimas kaimynui, kai darbininkai nepakėlė lango 😀 teko važiuoti kita diena su pastiprinimu. Langas sumontuotas taip, kaip tik nepavaizduotos plokštelės ir putos. Jokių atramų nėra, tik prikabinta plokštelėmis, kadangi icf blokelių apšiltinimas labai gerai sulimpa su betonu, ant jų nebaisu net vaikščioti.
      Rėmai neišsigaubė, darbininkai apie tai žinojo ir žiūrėjo kad neišsigaubtų.
      Labiausiai nepatiko kai kurių firmų sovietinis požiūris į montavimą ir bandymai prakišti savo produktus kurie man akivaizdžiai netiko. Su meistrais viskas kaip ir gerai, tik vat nelabai gražiai uždėjo tuos šplintusus kurie laiko stiklo paketą, ne visur kampai gražiai sueina, o kelios vietos pastebėjau, kad net leidžia orą.

      Patinka

      • Aivaras says:

        Čia stiklajuostė (tavo vadinamas šplintusas) nesukaltas iki galo matosi. Bet aš labiau kaltinčiau gamintoja, nes matosi po virinimo kampas nuvalytas (nufrezuotas) blogai, todėl stiklajuostė negali priglusti prie rėmo normaliai, todėl lieka plyšys. Dar kiek matosi (nesimato per šerkšną) ir stiklajuostė atpjauta blogai, nes susijungimo linija turi būt pačiame kampe, o ne kažkur šone.
        Baltas langas yra dėkingas tuo, kad tokius plyšelius galima gražiai su baltu silikonu užsandarinti.

        Kas dėl šitų rehau geneo profilių, jie yra geras pasirinkimas, nes viduje dažnai išvis nereikia dėti metalo, aišku dideliuose languose ir didesnėse varstomose dalyse jo neišvengsi. Pas tave, tikėtina jis buvo sudėtas duryse, didžiosios vitrinos apatinėje dalyje ir galbūt varstomuose languose.
        P.S. Pats gaminu šiuos langus (kitoje įmonėje), tai be abejonės dėčiau juos sau.

        Patinka

  6. Povilas says:

    Sveiki,

    Kokio gamintojo mantavimo juostos panaudotos?

    Patinka

  7. Arūnas says:

    Pastebėjau tarp lango apačios ir xps buvo paliktas tarpas, kuris vėliau užpildytas putomis. Kiek suprantu langas buvo šiek tiek pakeltas ir nesigula visu profilio plotu ant xps. Ar tas langas ant kažkokių tai pleištų buvo pakeltas? Jei taip, ar dėl nedidelio pleištų ploto nepradeda deformuotis xps įstačius stiklo paketus?

    Patinka

    • Mantas says:

      Taip, visas rėmas apipurkštas putomis 1-2cm, rėmas pakeltas ant kaldžių, xps nieko neatsitiko net didžiajam langui, ką jau kalbėti apie mažučiukus kitus langučius, viskas puikiausiai laikosi jau antra žiema.

      Patinka

  8. Sveikas, o kaip pas tave užsandarintos lauko klinkerinės palangės? kad nuo rėmo vanduo nebėgtų po plytelėmis? Pats svarstau, kaip tokį variantą teisingai padaryti.

    Patinka

  9. Rolandas I says:

    Sveiki,

    Pas Jus vieno aukšto namas, labai didelį dėmesį kreipiat į namo sandarumą ir apšiltinimą. Ar nesvarstėt varianto pasirinkti mažiau atidaromų langų? Juk papildomi rėmai varčiai mažina bendrą langų šiluminę varžą ir sandarumą , žinom kad su laiku sensta tarpinės , kietėja ir krenta sandarumas. Pas mane bus panaši situacija, kai reikės rinktis, kiek palikti varstomų langų.
    Manau, langus praverti reikia , kai trūksta gryno oro , bet tam yra rekuperatorius , ar kai reikia valyti… bet galima prieiti iš išorės… Kas lėmė Jūsų pasirinkimą? 🙂 Ar kitam namui pasirinktumėt lygiai tiek pat atidaromų langų?
    Dėkoju.

    Patinka

    • Mantas says:

      Sveiki,

      nepasakyčiau, kad labai naudojuosi ais varstomais langais, bet gerai kad yra. Jei reikią ką paduoti lauke arba atšaldyti kambarį po karštos vasaros dienos tada atidarau. Be to šiaip keista būtų su nevarstomais langais kambaryje,ji koks gaisras ar maža ką…
      Per daug nesujaudinčiau dėl tų nuostolių, durys neblogai leidžia, vienas varstomas langas irgi pastebėjau, kad nėra visai sandarus bet dėl to tikrai nešalam, priverstinė ventiliacija labiau atšaldo nei kiauri langai 🙂 Kitą kartą daryčiau taip pat, tik pagalvočiau gal apie medinius langus..

      Patinka

  10. Sigitas says:

    Sveiki. Praejo berods penki metai po langu istatymo. Vis neduoda ramybes klausimas. Kaip tas xps su kaladelem laikosi po langu. Ar nepastebejote kokiu suvaiksciojimu, nes anot langistu lango negalima det ant xps nes tatai ispaudzia ji ir pasmunka remas. Bet juk ant to pacio xps pamatus pila, kelius tiesia ir tt. Man toks langu montavimo budas atrodo priimtiniausias ir silciausias. O gal su termovizorium ziurejot neperseniausiai. Dekoju uz atsakyma is anksto. 😁

    Patinka

    • Mantas says:

      Svieki,
      Galiu patvkiryinti kad tirai viskas puikiai laikosi, niekas niekur neiskilo ir neismuko tikrai, galit drasiai deti. Didysis langas sveria kokius 200kg ir nieko! Su termovizoriu neziurejau niekad. Vienintele klauda padariau kad palikau per mazus tarpus nuo lango remo iki angokrascio, dabar palikciau bent 3cm.

      Patinka

Palik komentarą