Renkamės langus


Pagrindiniai parametrai renkantis langus, langų stiklus ir langų stiklų paketus:

Uf (frame) – Lango rėmo šilumos perdavimo koeficientas W/m2K

Ug (glazing) – Stiklo paketo  šilumos perdavimo koeficientas W/m2K

Uw (window)  – Lango su rėmu šilumos perdavimo koeficientas W/m2K

g – stiklo paketo saulės faktorius %

Capture

daugiau apie bendrą lango šilumos perdavimo koeficientą galima pasiskaityti čia

Langų profiliai

Kol kas renkamės tarp REHAU GENEO MD +, REHAU  GENEO PHZ, FAUGA Energy passiv ir  GEALAN IQ9000. Žinoma GENO PHZ yra nepralenkiamas lyderis, bet mano atveju yra 2000Lt brangesnis o paskaičiavus šilumos nuostolius PHPP tarp Uf – 0,79 ir 0,85 yra tik 100 KWh arba 50 Lt skirtumas per metus o tai reiškia jog tokia investicija atsipirks per 2000/50= 40 metų! Pamatęs tokius skaičiaus dabar rimtai susimasčiau ar tikrai norim dėti pačius šilčiausius ir brangiausius profilius.

Veka Alphaline – niekaip nerandu informacijos apie profilio šilumines savybes, net gamintojo puslapi nėra padorios informacijos, toks jausmas, kad produktas tam kas fizikos nesimokė ir tam kas renkasi profilius pagal užrašą “šiltas langas“.  Žodžiu man tokie gamintojai pasitikėjimo nekelia ir net nėra noro tokio produkto įsigyti…

Geno PHZ –  Uf 0,79 W/m²K vienas iš nedaugelio sertifikuotų produktų pasyviam namui. Galima rasti visą informaciją apie šilumines savybes reikalingiems skaičiavimams. Vat tik neradau koks yra min-max. stiklo paketas šiam profiliui.

Geno MD – Uf 0,98 W/m²K 

Geno MD plus- Uf 0,86 W/m²K kol kas geriausias kainos ir fizikinių savybių pasirinkimas.

Fauga Energy Passiv – Uf 0,95 W/m²K 

Kol kas skaičiuojam ir renkmės…

Langų stiklų paketai

Nors daugelis renkasi gerus rėmus, bet iš tikrųjų esminis dalykas renkantis langus yra pasirinkti šiltą stiklo paketą. Kadangi stiklas užima labai daug lango ploto ir tai yra didžiausias namo plotas turintis santykinai žemiausią šiluminę varžą pataupius čianais, galima išleisti laaaabai daug šilumos vėjais ir tai vėl labai gerai parodo skaičiavimai.

Labia gera lentelė renkantis stiklų paketus kurią radau skpstiklas.lt

stiklo paketai

g – saulės energijos laidumo faktorius yra dar vienas labai svarbus parametras renkantis sitklų paketą. Kuo daugiau saulės energijos praleidžia stiklas – tuo daugiau energijos sutaupoma žiemą ir tai yra drastiški skaičiai įpač jei langai yra pietinėje pusėje. Dėl tos priežasties pietinėje pusėje planuojame dėti paketus kurie yra truputi šaltesni Ug – 0,6 bet bendras saulės energijos laidumas yra didžiausias g – 62% tai galima pasiekti naudojant ClimaGuard nrG/nrG T selektyvinius stiklų paketus. Šiaurinėje pusėje, kur g parametras nėra toks svarbus dėsim šiltesnius paketus.

Rėmelis

Dar labai svarbus dalykas renkantis stiklo paketus yra rėmelis tarp stiklų. Palyginimui galima rasti kaip skiriasi metaliniai ir kombinuoti rėmeliai čia TGI 

Montavimas

užmačiau Raitūzo bloge komentarą apie poliservis.lt taigi nuvažiavau pakalbėti dėl montavimo, nes nežinojau kaip daryti su lango apačia.  lango rėmą norim išnešti į lauką dėl dviejų priežasčių:
1. taip šilčiau nes ne taip šąla betonas
2. turėsime didesnę palangę ant kurios bus galima ne tik kaktusus auginti bet ir atsisėsti arba daugiau kaktusų pasodinti 🙂

Sprendimas pasirodo labai paprastas, tik brangokas, nes viena reguliuojama tvirtinimo detalė kainuoja apie 13Lt o jų reikės kokių 90. Pasirodo jeigu būtų angos neapšiltintos, būtų lengvesnis priėjimas, galima būtų prasisukti daug pigiau. Arba galima naudoti pigesnį, nereguliuojamą variantą su pragręžimu, bet pvz. Fauga langus atveža suklijuotus rėmuose fabrike ir rėmo pergręžti neišeis.

This slideshow requires JavaScript.

O taip atrodo mūsų angokraščiai:

langu angos

Skrėma siūlo statyti langą ant polistirolinio profilio. Atpjovė man gabaliuką, tik pavyzdys yra iš minkštesnio EPS. Užsitepa silikonas ir statosi rėmas be palanginio profilio, taip gaunasi super šiltas sprendimas, tik per kokius 8cm sumažėja langas jeigo to nebuvo numatyta.

photo

2013-09-17 vakare po darbo dar pabraižiau savo variantą langą statant ant ekskrudinio polistirolo. Toks variantas būtų kokiais 300% pigesnis nei aukščiau aprašytas ir kokiais 600% negu vokiškas iš Poliservis, kurio deja neužsakinėja mažiau nei 20m o man reikia 12m. Reikės dar su montuotojas peršnekėti, bet kol kas aš nieko blogo nematau tokiam mazge:

Remas-ant-polistirolo

Apie Mantas
Friendly, honest, smart.

10 Responses to Renkamės langus

  1. Saulius says:

    Sveikas. Tai kokius langus issirinkai?

    Patinka

  2. Vidmantas says:

    Siaip pamastymai apie langus neblogi, tik keletas smulkmenu prasoka. Pakomentuosiu del placios palanges. Atsisesti turesite kur, gal ir atsigulti. Taciau del konvekcijos stokos net ir su silciausiais paketais gali atsirasti kondensato apatineje lango dalyje.
    Dar su isnesimu lango monazui ant tvirtinimo detaliu. Taskines deformacijos del profilio siluminio susitraukimo ar issipletimo padaro labai problematiska apdaila apie langa.
    Kitas klausimas jei bandome taip detaliai paskaiciuoti atsipirkimus, tai manau per visa gyvenima pragyventa minetame pastate patys isnesto montazo kastai vargiai ar sutaupys tiek silumos kiek kainuos patys…

    Patinka

    • Mantas says:

      Sveiki,

      visų pirma labai ačiū už patarimus. Dėl palangės galėčiau pasiginčyti, nes 20-25cm palangė yra kaip ir standartas, negi visi langai standartiškai rasoja? 🙂 Palangė gal tik bus ne taip atsikišusi nuo sienos nes atstumas ir taip pakankamas. Darant aplink langus apdailą reiki nepamiršti kompensacinių juostų, žinoma jeigu jos nenaudojamos tai ir tarpai automatiškai atsiranda. Plius dar aplink langus tiek iš vidaus tiek iš išorės planuoju apklijuoti papildomai neoporu, bus šiltesnė pati šalčiausia lango vieta tarp rėmo ir sienos. Taip yra padaryti langai Bajorų kalvų daugiabučiuose kuriame dabar ir gyvenu , namas statytas 2010m – jokių įtrūkimų. Man langų išnešimas brangiau nieko nekainavo, žinoma, jeigu būčiau daręs taip kaip siūlė kelios kitos firmos, tai būtų tikrai niekada neatsipirkę. Brangu yra daryti išnešimą standartinėje sienoje be apšiltinimo o su ICF viskas labai paprasta, žinom jeigu neserga montuotojai paranoja dėl to kad langas nestovės ant ekskrudinio polistirolo ir nekiša savo produkcijos – stiklo pluošto laikiklių ar nežmoniškai didelių metalinių kronšteinų kurie kainuoja daugiau nei montavimas 🙂 Tiesa langai jau sumontuoti ir aš pats gal per daug pergyvenau bet montuotojai sako jau ne pirmą kartą taip daro ir nėra buvę jokių problemų.

      Patinka

  3. Benas says:

    Ziuriu i jusu montavimo detale, padejote rema ant xps ir tiek, ar palikote tarpa ir putete montazines putas, as pats kazka panasaus planuoju daryti, kaip supratau jau langus sumontavote, butu idomu pamatyti nuotraukas

    Patinka

  4. paulius says:

    o is kur uzsisakinejat ta po langu putplasti?
    kaip jis vadinasi

    Patinka

    • Mantas says:

      lyg ir aiškiai parašyta paskutiniam paveiksliuke kaip vadinasi. Finnfoam galima nusipirkti daugelyje statybinių medžiagų parduotuvėse. O čia parašiau kaip sekėsi montuoti: https://amnamas.wordpress.com/2014/01/26/langu-montavimas/
      Langai prastovėjo per žiemą, kol kas niekas neįlinko ir nieko blogo neatsitiko. O jeigu abejojat, paskaičiuokit apkrovas, Finnfoam tikrai atlaikys, tik ne visi langų montuotojai moka skaičiuoti ir nenori pasirašyti taip montuoti langus 🙂

      Patinka

Palik komentarą