Elektra – namo įvado pajungimas (popierizmas)


Kad būtų pajungta elektra kai jau stovi įvadinė spinta reikia praeiti popierizmo kelius ir sumokėti duokles:

  1. Pastatyti paskirstymo dėžutę  su rozetėmis ir saugikliais (geriausia iš karto toje vietoje kur bus kai stovės namas).
  2. Nutiesti kabelį nuo įvadinės spintos (šalia kelio) iki pastato paskirstymo dėžutės.
  3. Atlikti kabelio gyslų varžų matavimus ir gauti varžų matavimo protokolą.
  4. Nueiti į Valstybinę energetikos inspekciją su atspausdintu pavedimo išrašu ir parodyti šiuos popiergalius:
    • varžų matavimo protokolą
    • Lesto išduotas technines sąlynas
    • paskirstymo dėžutės schemą
  5. VEI išrašo popieriuką, kad galima jungtis (iki 5d. berods, bet man padarė per 15min. )
  6. Su VEI pažyma keliaujam į Lesto ir prašom parengti sutartį (per 5d. laukiu 2 savaites jau)
  7. Pasirašoma sutartis, pajungiamas skaitiklis ir elektra (~5d. )

kiek viskas kainavo yra parašyta čia
Kaip atrodo visi popieriukai:

Varžų matavimus atliko UAB “Elektros tinklo paslaugos“. Aš truputi vėlavau, todėl nemačiau kaip tuos matavimus darė, na bet bent jau atvažiavo, kitas elektrikas sakė, kad net nevažiuoja, tiesiog sumoki duoklę ir gauni popiergalį. Kiek paklausinėjau matavimas atliekamas su omo-metru pamatuoja ar nėra trumpo tarp laidų ir viskas…

Paskirstymo dėžutės schemos prašiau tų kas atliko varžų matavimus, bet elektrikas pasakė kad jie tokių schemų neturi, o įdomiausia tai, kad sakė vieną kartą nubraižė bet VEI jią atmetė! 🙂 Taigi teko pačiam prisiminti elektrotechnikos paskaitas ir nubraižyti schemą pačiam. Kam reikia galite atsisiųsti skydelio schemą – šabloną, įveskite savo adresą, atsispausdinkite, pasirašykite ir to pilnai užteks.  VEI dėl masiško kopijavimo šios schemos daugiau nebeperima!

VEI jokių dokumentų nepasilieka, tik užmeta akį, nusirašo reikalingus duomenis ir viską grąžina. Žodžiu reikalavimai rimti, o realiai svarbu tik susimokėti už poierėlius.

2012-10-04 nuėjau į lesto su VEI pažyma ir paprašiau parengti el. pirkimo-pardavimo sutartį.

(jau laukiu 2 savaites sutarties iš lesto, vakar skambinau, tai kažkoks iš medžio iškritęs vadybininkas sako reikia projektą daryti .. 🙂 aš sakau jau projektas pernai padarytas ir viskas pastatyta, na tai sakė pasitikslins bet kita dieną nebe paskambino).

Jau praėjo mėnesis, elektrikai neskuba…

2012-11-19, kaimynas (ne Lesto) praneša kad jau yra paruoštos sutartys kas pristatė dokumentus. Prisijungiu prie “Mano elektra“ – akurat! kažkas naujo, matau paruoštas nuosavybės ribų akto dokumentas su 16d. data. Šiandien, 20d pasirašiau sutartį ir per 5d.d. turėtų pajungti skaitiklį ir elektrą.

2012-11-21 – Lesto pastatė skaitiklį ir pajungė elektrą.

Apie Mantas
Friendly, honest, smart.

30 Responses to Elektra – namo įvado pajungimas (popierizmas)

  1. namukas says:

    Turejau irgi reikalu su lesto, pagaliau eletrikas suprojektavo skydine mano sklype ir pridave projekta i lesto, pasake kad paruos sutarti per 10 dienu. Savitarnoje vis paziuriu, raso “sutartis ruosiama“ , praejo 10 d. – nieko, tada dar dvi savaites laukiu – vel nieko. Paskambinu i lesto, vadybininkas sako, kad truputi dar palaukit jau mato jog tuoj tuoj bus paruosta sutartis.
    Laukiu, praejo dar dvi savaites, dar karta paskambinu, vadybininkas sako, laukit tuoj bus, as neatlyztu ir sakau, kad jau laukiu menesi! tai kada ji bus? man reikia tik info… Tada tas trumpam kazkur dingsta, o gryzes prie laido sako, nepykit, kad su jumis susisieks kazkas kitas per pora dienu, mat jis nesupranta kodel dar nera tos sutarties, ir kas ir kaip. Laukiu. Po poros dienu paskambino dar vienas asmuo, matyt vyriausias vadybininkas, sako, oi ne, zinokit jus turite pristatyti mums elektros projekta i musu skyriu 3 egzemplioriais ir dar 1-a skaitmenineje laikmenoje, plius jau turite tureti statybu leidima ir dar reikes uzplidyti pas juos prasymus, tik tada jie prades ruosti sutarti!
    As likau be zado, menesi pralauki ir tik tada suzinai, kad reikes dar visu tu proceduru, o tada ir vel laukti… 😀

    Patinka

    • Mantas says:

      Ačiū už info, reiks gal kasdien paskambinėti jiems vis primenant, nes aš jau 3 savaites laukiu ir savitarnoje nėra net “sutartis ruošiama”…
      Nelabai supratau kokį projektą darėt – įvadinei spintai pastatyti kur bus skaitiklis ir kabeliui pravesti nuo transformatorinės?

      Patinka

      • namukas says:

        Elektra dabar bus reikalinga nuolatine, t.y. spinta ant musu sklypo, kada ji bus dar laiko nutekes iki pavasario jei ne ilgiau, nes nera transformatorines… Projekta pasijungimui nuo busimos transformatorines pasiruoseme patys (ne lesto) ir musu elektrikas pats pridave ji i lesto ir suderino. Kai paskambinau i lesto ar reikia man atvykti, pasake kad ne, nes projektas jau priduotas, laukite kol bus paruosta sutartis, tada atvyksite pasirasyti. Tai as ir laukiau… 🙂 Visa kita jau aprasiau.

        Patinka

        • Mantas says:

          Aišku, mes truputi toliau pasistūmėję. Pas mus viskas kaip ir pajungta jau tik vienos grandinės dalies trūksta – skaitliuko, bet atrodo Lesto neskuba visai jo pajungti 😦

          Patinka

          • namukas says:

            Na, mums kol kas nera del ko ir labai skubeti, elektra statybos darbams kol kas sekmingai skolinames is kaimynu. Kitais metais bet kokiu atveju jau bus pajungta viskas tikiuosi…

            Patinka

  2. Marija says:

    Mums buvo panasi situacija. Viskas jau buvo paruosta, statybos leidimas jau buvo, laukem tik skaitiklio. Realiai niekas nevyko, kol nepradejom jiems skambineti pastoviai. Dali darbo tai uz Lesto patys padarem, ju vidine komunikacija – tragedija. Mano patarimas – skambinti pastoviai, reikalauti, kitaip nepajudes reikalai.

    Patinka

  3. Blakis says:

    Kaži galima kažkur kreiptis dėl tokio vilkinimo? Mums irgi virš poros savaičių nuo minimų 10 dienų pratempė. Kam tada tos dienos išvis parašytos jei jos nieko nereiškia?

    Patinka

    • Mantas says:

      Galima į juos pačius kreiptis, rašyti skundus ir t.t. bet kažin ar pagreitės… Šiuo atveju stabdo ne Lesto, o įmonė kuri įrenginėjo viską ir nepasirūpina dokumentais. Nors kažką girdėjau lygtais kad ta įmonė ir norėtų viską sutvarkyti, bet nežino ką reikia tvarkyti, neva Lesto tik po mėnesio pasakė kas negerai ar kažkas panašaus… Reikėtų perskaityti dar kartą sutartį ir pažiūrėti kas kiek skolingas už vėlavimą. O ką Šimonyse irgi taip stabdo?

      Patinka

  4. Tadas says:

    Paskirstymo dėžutės schema gal ir naudinga kaip blogas pavyzdys 🙂
    pasitikėjau autoriumi ir pasinaudojau šiuo šablonu, gaila, bet VEĮ teks aplankyti dar kartą. Įvardinsiu kelias priežastis:
    1. Schemą VEĮ darbuotojai pakankamai atidžiai išnagrinėjo ir įvardino kaip netinkamą;
    2. Bent kelis kartus paminėjo, kad schema kažkur jau matyta ir uždavė tokį retorinį klausimą “Gal tokias schemas jau kas nors internete ruošia?“ 🙂

    Turbūt buvau pirmasis žmogus, kuris užkibau dėl blogos paskirstymo dėžutės schemos..
    Patariu šios schemos į VEĮ nebenešti, nes pasidarė kopiją atminimui 🙂

    Patinka

    • Mantas says:

      Na ir prajuokinot 🙂 kas galėjo pamanyti, kad taip masiškai pradės visi kopijuoti, nors internete tokių schemų nelabai ir yra… Būtų tik labai įdomu sužinoti kas negerai toje schemoje… Na o aš tuo tarpu schemos brėžinį išimu, kad nepadaryčiau meškos paslaugos žmonėms.

      Patinka

  5. Viktoras says:

    Manau, nuo zmoniu bukumo vaistu ner. Uz tokius dalykus, pinigus reikia moketi. Visi nori tik aklai kopijuoti, o ne pamastyti ir normaliai pasinaudoti medziaga, kurios internete nelabai randasi.

    Patinka

    • Tadas says:

      Viktorai, buka nebent sistema ir tie žmonės, kurie ją kūrė.
      Nuperki sklypą su namuku, kuriame jau pastatytas elektros skydelis. Buvęs savininkas 2008 metais pasidarė varžų matavimo protokolą, paskui darbai sustojo. Pagal VEĮ protokolas galioja 6 metus. Norint pasididinti elektros galią, lesto prašo pažymos iš VEĮ, išduota sąlygas. Turint sąlygas, varžų matavimo protokolą, susimoki dabar jau 56 Lt ir ko dar trūksta? Dėžutės schemos 🙂 kas belieka? susirasti internete, šiek tiek pasikoreguoti pagal save ir valio.. Bet negyventume mes šitoje žemėje, jei viskas taip būtų paprasta. VEĮ ne tik kad atmeta dėžutės schemą (priežastis rašyta anksčiau), bet ir netiesiogiai nurodo varžų matavimo protokolą pasidaryti iš naujo, nes 2008 metų protokole nurodytas sklypo numeris, o lesto išduotose salygose dabar jau patvirtintas gatvės pavadinimas.. rodai jiems registrų išrašą, kuriame matosi ir sklypo nr. ir gatvės pavadinimas, bet… “O iš kur mums žinoti, kad čia būtent tas adresas“… nz nz
      Visada buvau ir būsiu prieš kyšius! Sistema rūdija tik dėl to, kad visi iškišę liežuvius tik ir laukia $, kurie jiems nepriklauso..
      Sumokėsiu pinigus elektrikui, pasidarysiu naują varžų matavimo protokolą, pabraižys padorią dėžutės schemą ir turėsiu rezultatą.

      Patinka

  6. Audrius says:

    O į laikiną dėžutę ar reikia montuoti nuotėkio rėlę, ir jei nepaslaptis, kuo neįtiko tavo dėžutės schema.

    Patinka

    • Mantas says:

      Sveiki,
      nori montuoji nori ne, niekam neidomu, svarbu popieriuką turėk ir susimokėk. Man schemą tiko, nes aš ją pats nubraižiau ir nunešiau. Po to tik, kai ji labai išpopuliarėjo buvo “užbaninta“ 🙂 Tiesa sakant man irgi būtų labai įdomu sužinoti kas toje schemoje yra negerai, jei iš tikrųjų kažkas kas negerai. Aš tik turiu įtarimą, kad mano naudoti žymėjimai gali neatitikti mūsiškių iš sovietinių laikų tebegaliojančių.

      Patinka

  7. Elektra says:

    Sveiki,
    Tai kiek supratau,į laikiną elektros dėžutę galima ir nedėti nuotekio rėlės? Lesto nesikabinėja?Netikrina? Juk jūsų chemoje kaip ir pažymėta,kad stovi nuotekoi rėlė…? Vat ir mes jau turime sąlygas ir laukiame,kada bus pastatyta apskaitos dėžė-šalia sklypo-tad ir sprendžiam,jei pastatysim dėžute be nuotekio rėlės(savo sklype ant pakloto kabelio),ar “neprikibs“ Lesto? Nes kaip ir patys suprantate,dėžutę susirinkti kur kas pigiau(dėžė,trifazis automatas,vienfazis automatas ir rozetės),nei pirkti jau surinktą dėžę su nuotekio rėle(už nepigiai).

    Patinka

    • Mantas says:

      Lesto visiškai dzin kas pas jus toje dežutėje sudėta, gali ir iš viso tuščia būti, čia jau jūsų reikalas. Aš irgi turiu nuotekio rėlę, bet nelabai norėjau palikti 150Lt relės ant lauko, todėl jos ir nedėjau, kai bus namas ir vonia, tada bus ir relė ant jos pajungta.

      Patinka

      • Elektra says:

        Dėkui už atsakymą. Ir sėkmės jums statybose,tik nepamirškite “pildyti“ blogo 🙂

        Patinka

        • Elektra says:

          Sveiki.Šiandien kalbėjome su Lesto-tai reikalaujama,kad nuotekio rėlė būtų pastatyta. Sako taip-jei atvažiuos “tikrintojas“ -ir neras nuotekio rėlės-nepasirašys Valstyb,o ar jis atvažiuos-tai…. 50/50. Na nebent “už…….“ pasirašys elektrikas,kuris matuos kabelio varžas(ir tipo tikrins el dėžę). Tai logiškai pagalvojus,kam mokėti už….,tai geriau pastatyti tą rėlę ir tiek to džiaugsmo.

          Patinka

          • Mantas says:

            Na blogiau nebus tikrai jeigu bus nuotėkio relė, atsarga gėdos nedaro, tik klausimas ar paskui rasi ją. Aš ją turiu ir buvau pasiruošęs pajungti, bet neprireikė… 😉

            Patinka

  8. Blakis says:

    Fantastika, schemos nebepriima 😀 mano supratimu visos tokios schemos turi būti standartinės. Jie turi duoti schemą pagal kurią privalo būti saugiai pajungta, tada patvirtins kad gerai ir sėkmingai naudosimės elektra. Bet kur tau.. cirkinykai 🙂

    Patinka

    • Tadas says:

      Sveiki, pagaliau susitvarkiau savo reikalus. Susiradau elektriką, “išmatavo“ varžas, pabraižė schemutę. Viską pridaviau VEĮ ir po poros valandų atsiėmiau pažymą.
      Dar kart įsitikinau ir galiu patvirtinti tų žmonių nuomonę, kurie sako, kad visas šis procesas yra visiškai beprasmis. Atrodo logiška, valstybė sukūrė papildomas darbo vietas, kurias mes tiesiog turime išlaikyti… bet kam reikia gaišinti paprastą žmogelį? 🙂
      Dėl ko buvo atmesta šiame tinklapyje anksčiau talpinta schema negaliu tiksliai pasakyti. Iš VEĮ gavau atsakymą, kad schema negera ir kad ji jau kažkur matyta. Gal ir turėjau ginčytis, bet nelabai galėjau ką nors įrodyti.. schemos skaityti nemoku, nesu elektrikas. Norėtūsi manyti, kad mane prametė ne vien dėl to, kad nesu elektrikas 😀
      Tiesa pasakius, jokios varžos tai pat nebuvo matuotos, elektrikas tiesiog atvažiavo į objektą, apžiūrėjo lesto dėžę lauke ir paskirtymo dėžutę name, kažką pasižymėjo ir į tos pačios dienos pabaigą pristatė protokolą bei schemą. Toks malonumas kainavo 100 Lt, o kokia iš jo nauda? VEĮ gavo savo popierėlį, patvirtino, kad viskas gerai ir toliau jiems neįdomu užsidegsiu aš vieną dieną ar ne 🙂 Žinoma, tik aš pats galiu pasirūpinti savo sveikata, galėjau reikalauti elektriko, kad viskas būtų atlikta taip kaip reikia, gal net būtų reikėję perkloti laidus ar pan…
      Betkokiu atveju viskas čia yra smulkmena, kitose sistemose egzistuoja daug daugiau beprasmių veiksmų… Kantrybės!

      Patinka

      • Mantas says:

        Pasisakė dar rasti elektriką už “stafke“ kuris dar moka schemas braižyti 🙂 Visiškai sutinki Tadai. Tikriausiai tas kas sugalvojo šitą įstatymą pats buvo elektrikas arba turi įmonę kuri tokiais dalykais užsiima 🙂 Kadangi aš pats turėjau elektrotechnikos kursą, bei šiaip gerai fizika sekėsi tiek mokykloj tiek univere tai kas yra omo dėsnis ir elektros schema labai gerai žinau nors ir nesu elektrikas, tai kodėl gi aš pats tuo negaliu pasirūpinti? 🙂 Juo labiau, kad blogiausia kas gali nutikti (jeigu kažkur trumpina, kas yra praktiškai neįmanoma, nes visi kabeliai testuojami gamykloje) tai išmesti saugiklį apskaitos spintoje, bet man rodos Lesto elektrikai prieš tai vis tiek patikrina varžas juk žino, kad kabelis ne visada būna patikrintas be to tai užtrunka kelias sekundes.

        Patinka

  9. Rimas says:

    Sveiki, na tai vistik kas per “stebuklas“ ta skirstymo skydelio schema, kaip ji dabar jau tinkama atrodo po anos (kuri ko gero tikrai su klaidom buvo) “užbanintos“? Gal galit įdėti, persibraižysiu pagal mano situaciją.

    Patinka

  10. Rimas says:

    Idomūs dalykai taip sakant su tuo įvadu. Schemoje čia bloge įvade stovi relė, kuri atjungia tik esant 300 mA ar didesnei nuotėkio srovei. Tai yra tik priešgaisrinė apsauga, žmogui apsaugoti reikia 10-30 mA srovės relės. Kalbėjau su gaisrininkais (ne tais kurie žarnas tampo), – sako, maža nauda iš tų relių, būna kad ir nesuveikia, arba suveikinėja be rimto reikalo, nes vidaus tinklai būna nekokie, tada savininkai ima perdirbinėti ir galų gale sugadina… Tada paklausiau ar yra toks reikalavimas pagal jų sritį. Nieko ir neatsakė konkretaus, sako projekte kaip yra taip ir turi būti 😀
    Toks įspūdis, kad visa norminė teisinių aktų bazė kažkaip lyg ir slepiama, nes norima dirbtinai sutrukdyti kai kam visai paprastuose objektuose patiems susimąstyti elementarius tuos “projektus“, padaroma iš paprastų dalykų brangūs reikalai, verčiami žmonės būtinai mokėti projektuotojams ir dar plius laiko gaišimas.

    Teoriškai turėtų būti projektai- nuo TP iki įvadinės apskaitos spintos; nuo įvadinės apskaitos spintos iki savininko objekte esančio skirstymo skydo; pastato vidaus tinklų . Na ir dar skydo schema.

    Patinka

  11. Remis says:

    Ar galit kas įdėti schemą ir el. įvado projektą, kurią jums priėmė Lesto ir VEĮ?

    Patinka

  12. Ramūnas says:

    “Tai kiek supratau,į laikiną elektros dėžutę galima ir nedėti nuotekio rėlės? Lesto nesikabinėja?Netikrina?…..“
    LESTO netikrina, tikrina ir techninę būklę įvertina VEI.

    “…. (jeigu kažkur trumpina, kas yra praktiškai neįmanoma, nes visi kabeliai testuojami gamykloje)“
    Taip, bet montavimo metu kabeliai gali būti pažeisti.

    “….bet man rodos Lesto elektrikai prieš tai vis tiek patikrina varžas juk žino, kad kabelis ne visada būna patikrintas be to tai užtrunka kelias sekundes….“
    LESTO vartotojo kabelių ir įžeminimo įrenginių netikrina, jie remiasi tik VEI išduota pažyma apie vartotojo elektros įrenginių tinkamumą naudoti.
    Kabelio izoliacijos varžos matavimas trunka ne sekundėmis, bet minutėmis (pvz penkių gyslų kabeliui reikia atlikti 10 izoliacijos varžos matavimų).

    “Schemoje čia bloge įvade stovi relė, kuri atjungia tik esant 300 mA ar didesnei nuotėkio srovei. Tai yra tik priešgaisrinė apsauga, žmogui apsaugoti reikia 10-30 mA srovės relės. “
    Taip.

    “….sako, maža nauda iš tų relių, būna kad ir nesuveikia…“
    Pagrindinė priežastis nesuveikimo tai įžeminimo grandinės nutrūkimas, blogi įžeminimo grandinės sujungimų kontaktai arba stipriai padidėjusi įžemiklio įžeminimo varža.
    Skirtuminės srovės apsaugas (rėles) reikia tikrinti kartą į mėnesį, t.y. ant rėlės paspausti mygtuką “TEST“.

    “Toks įspūdis, kad visa norminė teisinių aktų bazė kažkaip lyg ir slepiama, nes norima dirbtinai sutrukdyti kai kam visai paprastuose objektuose patiems susimąstyti elementarius tuos “projektus”, padaroma iš paprastų dalykų brangūs reikalai, verčiami žmonės būtinai mokėti projektuotojams ir dar plius laiko gaišimas.“
    Niekas nėra slepiama. Visos elektros įrenginių taisyklės yra lengvai prieinamos kiekvienam pagal kurias yra rengiami elektros projektai.
    Projektuotojas nėra šiaip pasipinigauti norintis asmuo, o turintis reikiamą profesinę kvalifikaciją ir/arba reikiamą atestatą. Įgyti atestatus nėra lengva, reikia ir laiko ir pinigų. Kad gauti kvalifikacijos atestatą testo klausimai būna ne apie tai koks schemos simbolis ką reiškia, bet tikrinamos teisinės žinios. Dėl to projektuotojų darbas atitinkamai ir apmokamas.

    “Teoriškai turėtų būti projektai- nuo TP iki įvadinės apskaitos spintos; nuo įvadinės apskaitos spintos iki savininko objekte esančio skirstymo skydo; pastato vidaus tinklų . Na ir dar skydo schema.“
    Tai ir praktiškai yra LESTO dalies projektai (iki apskaitos skydo pastatymo) ir vartotojo elektros tinklų (po el. apskaitos) : elektros įvadai, pastato vidaus elektros tinklas ir pan.

    Patinka

  13. Jurgita says:

    Gal kas žinote kokį dokumentą reikia pateikti VEI kur rašo

    Ūkio subjekto, atlikusio elektros įrenginių montavimo darbus, pažyma, kad elektros įrenginiai sumontuoti ir išbandyti pagal Elektros įrenginių įrengimo taisyklėse nustatytus reikalavimus
    JURGITA

    Patinka

  14. Deborah says:

    Įmoniu ir vartotoju bendruomenės Internetinė svetainė FromTOO Club

    Patinka

Palik komentarą